Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, astăzi, după ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSM), a oferit mai multe detalii cu privire la subiectele discutate, informează CURENTUL.
În acest fel, șeful statului s-a referit la examinarea acțiunilor organelor abilitate în legătură cu devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, investigarea fraudei bancare, dar și la Kroll 2. „Au raportat Banca Națională, Procuratura Generală, Procurorul interimar. Principalele informații care le pot oferi, fiindcă sunt mai multe informații secrete: Procuratura Generală a inițiat mai multe acțiuni de blocare/de punere a sechestrului pe unele active ale unor persoane care ar putea fi implicate în ceea ce ține de Kroll. Procuratura Generală, în caz că va avea suficiente informații pentru ridicarea imunității unor persoane, aceasta ar putea veni în viitorul apropiat cu astfel de inițiative”, a comunicat Dodon, la acest subiect.
Prin urmare, Președintele a vorbit despre acțiunile întreprinse de instituțiile statului în legătură cu vânzarea Union Fenosa. „Astăzi, am fost informați despre detaliile privind sursa de proveniență a banilor pentru aceste procurări, cât și despre cine sunt proprietarii reali ai companiilor care au luat decizia să intre în sectorul energetic al Republicii Moldova”, a adăugat Dodon.
În același timp, el a comunicat situația de pe piața asigurărilor din Republica Moldova. „Conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare a Republicii Moldova ne-a informat despre situația la zi. Există riscuri în ceea ce ține de compania de asigurări Moldasig, nu atât de activitatea acestei companii, cât de înstrăinarea ei de către stat. În următoarele zile se planifica vânzarea acestei companii de asigurări, care are active de peste jumătate de miliard de lei. Astfel, se încerca înstrăinarea cu 15 milioane de lei. A fost sistată această vânzare, s-a luat decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, să reevalueze și să vândă la un preț real de piață. Banii care vor fi încasați, vor fi utilizați pentru recuperarea furtului miliardului din sistemul bancar”, a declarat șeful statului.
Totodată, Dodon a vorbit despre proiectul „Arena Chișinău”. „Este comisie de anchetă separată care va verifica în ce condiție a fost organizat concursul, de către cine și vor depista implicarea tuturor, inclusiv a conducerii anterioare a Parlamentului și Guvernului. S-au dat indicații să securizăm activele și investițiile statului, adică să nu fie înstrăinate aceste 70 de ha acum la firme terțe. Vom securiza investiția statului care a fost până acum. Ministerul Economiei va veni cu o decizie în acest sens: ce se va face mai departe. Arena trebuie construită, dar sunt două modalități: investește statul banii necesari până la finalizare sau vedem cine finalizează acest proiect. Nu putem să lăsăm o construcție finalizată 70%, asta ar fi o greșeală”, a vorbit șeful statului.
Ce ține de programul de dobândire a cetățeniei prin investiție, Dodon a comunicat: „Până la moment au fost depuse 34 de cereri, unele au fost examinate – altele se află în proces de examinare. Mai departe, în afară de aceste 34, comisia nu primește suplimentar. Mâine, Parlamentul va lua decizia de suspendare a acestui program până când ne clarificăm cu toate detaliile”.
Mihaela Conovali