[ X ]
CRJM: „În 2016 a fost obligată să achite 106-107 mii euro, în urma hotărârilor CEDO”
26 Ianuarie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a prezentat, ieri, raportul de activitate pentru anul 2017 și, în acest sens, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a făcut o retrospectivă a R. Moldova la CEDO pentru anul trecut, transmite CURENTUL.

Președintele CRJM, Vladislav Gribincea, a menționat că scopul prezentării este de a informa societatea despre activitatea CEDO cu o atenție sporită pe R. Moldova.

„CEDO a înregistrat cu 9% mai puține cereri împotriva RM. Nu este un indicator că justiția în țară s-a îmbunătățit, acest trend se atestă în toate țările și asta din cauză că din 2011 CEDO respinge nemotivat peste 90% din cererile depuse. Dacă o persoană primește respingere de mai multe ori, ea nu mai scrie cerere. CEDO în 5 ani a respins 8 600 cereri din partea RM. Până la 31 decembrie 2017, CEDO a pronunțat 347 hotărâri în cauzele RM. 97,2% sunt hotărâri unde CEDO constată încălcarea Convenției, cele 2,7% se referă la Transnistria. Într-o singură cauză nu a fost încălcat vreun drept de către Guvern. S-au atestat 14 violări ale Convenției de către RM. Au fost adoptate mai puține Hotărâri – doar 16”, a spus Vladislav Gribincea.

De asemenea, consilierul juridic al CRJM, Daniel Goinic, susține că în societate există mai multe mituri. „Marja încălcărilor care CEDO le constată pentru R. Moldova sunt: interzicerea torturii, libertatea de întrunire și asociere, reprezentarea vieții private și de familie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la viață, protecția proprietății, dreptul la un recurs efectiv, libertatea de exprimare, etc..

Există mitul neexecutării unei Hotărâri judecătorești. Al doilea mit – tergiversarea procedurii penale. RM este sub media europeană la acest aspect. Aici apare problema calității.

Din 1997 până în 2017, RM a fost obligată să achite 16 mln. 300 mii euro. În 2016 a fost obligată să achite 106-107 mii euro”, a spus Daniel Goinic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților