[ X ]
[ X ]
[ X ]
Criteriile de integritate ale deputaților din noul Parlament, analizate de Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019
28 Martie

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 a analizat deputații Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la capitolul deficiențe de integritate, transmite CURENTUL.

Autorii, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), au analizat profilurile candidaților după patru criterii: integritate în activitatea politică, în gestionarea averii, integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul judiciar.

Astfel, după criteriul I: indicatorii se rezumă la cazurile de migrație politică sau doctrinară, cazuri de deviere de la mandatul oferit de alegător, schimbarea partidelor politice etc. 12 candidați dintre cei 101 au schimbat partide fie cu doctrine diferite, fie au depus jurăminte pe propria răspundere că nu vor face acest lucru, 13 deputați fie au schimbat partidul politic, dar nu au făcut jurăminte publice că nu-l vor părăsi. Printre acești candidați se află unul care a fost pe 7 platforme politice. Ceilalți deputați sunt la prima experiență parlamentară.

După criteriul II: au fost depistați mai mulți candidați care nu au declarat toate averile și veniturile. 56 de deputați corespund criteriului, 30 corespund parțial, iar 15 nu corespund deloc.

După criteriul III: Fiecare al patrulea deputat are probleme severe la capitolul integritate în funcție publică sau de partid, ¼ au anumite probleme, iar 48 dintre ei sunt persoane care corespund acestui criteriu.

După criteriul IV: Doar 3 deputați nu corespund criteriului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților