[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cristina Lesnic: Un an de când regiunea transnistreană s-a autoizolat sub pretextul COVID-19
18 Martie

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, punctează că nu s-a desfășurat nici o ședință a subgrupului de lucru pentru drepturile omului în procesul de reglementare transnistreană, transmite CURENTUL.

Cristina Lesnic menționează că răpirile și intimidările rămân nesoluționate.

„Un an de când regiunea transnistreană s-a autoizolat sub pretextul pandemiei Covid-19 și un an în care subiectul drepturilor omului trebuie abordat în mod diferit!

Un an în care acțiunile în spațiul public despre GOTR sunt mai frecvent mediatizate în stânga Nistrului, în care se păstrează restricții privind libera circulație pentru cetățeni și oficiali, când numărul solicitărilor studenților, elevilor, părinților acestora, angajaților, celor cu asigurare medicală obligatorie, deplasarea medicilor este o provocare continuă.

Răpirile și intimidările rămân nesoluționate. În octombrie 2020, 4 reuniuni consecutive, Chișinăul a reușit să ancoreze subiectul drepturilor omului pe agenda prioritară a OSCE. De atunci nici o ședință a subgrupului de lucru pe drepturilor omului?!”, menționează Lesnic.

De asemenea, fostul viceprim-ministru a spus că este dificil să pui pe agenda 5+2 subiectul drepturilor omului, atunci când nu există tentative măcar la nivelul Grupului de lucru de a scoate în evidență agenda Chișinăului.

„Ar fi credibil ca acest subiect să nu fie doar munca celor de la CUC, dar și munca în procesul politic de reglementare transnistreană! Multe din cele ce se întâmplă în această materie depășește și competența materială, dar și teritorială!”, mai spune Cristina Lesnic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților