Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, dinamica cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenţei este în continuă creştere în republică, transmite CURENTUL.
Astfel, din totalul celor 116 de cauze penale iniţiate anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice:
• 37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei (13 cazuri – anul 2017);
• 25 cauze penale – pornografie infantilă (38 în anul 2017);
• 23 – încălcarea inviolabilităţii vieţii personale (22);
• 7 – accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii (6);
• 6- fraudă informatică (10);
• 4 – fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor instrumente de plată false (3);
• 4 – încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială (7);
• 2 – fals informatic (6), etc.
Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul datelor informatice: corespondenţa electronică, comunicările prin forumuri, rețelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice și de telecomunicații care rulează anumite produse de program (software).
În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată 25 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, fiind emise 24 de sentinţe (21 de condamnare, 2 de încetare şi o sentinţă de achitare).
De notat că, pentru a impulsiona şi eficientiza activitatea procurorilor în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, dar şi altor fenomene criminale, în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a fost instituit Biroul antitrafic şi investigarea crimelor cibernetice. Birouri specializate Antitrafic, Antitortură şi Anti-Cybercrime au fost create şi în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău.
Concomitent, în cadrul Procuraturii Generale sunt întreprinse măsuri organizatorico-administrative, menite să sporească calitatea investigaţiilor şi responsabilitatea procurorilor specializaţi în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, precum şi să asigure colaborarea eficientă a procuraturii cu instituţiile specializate din republică şi partenerii de peste hotare.
Cristina Pendea