[ X ]
[ X ]
[ X ]
Crezul unui ex-ministru: „Legea şi interesul național înainte de toate”
27 August

În 26 de ani de independență, Republica Moldova a devenit mult mai experimentată, mai pragmatică și mai realistă. De această părere este ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Ion Sula, care a acceptat să participe la proiectul CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței R. Moldova.

„Republica Moldova la 26 de ani de la declararea Independenței este mult mai experimentată,mai pragmatică și mai realistă. Astăzi, Republica Moldova şi-a creat un nume pe harta mondială şi pentru noi toți e clar: Vestul înseamnă dezvoltare, securitate, standarde înalte ale vieții, iar Estul ne amenință cu dezordine, haos și în justiție!”, spune el.

Totodată, Ion Sula a accentuat că, în activitățile sale se conduce de un singur crez.

„În toate activitățile pe care le-am desfăşurat atât în posturile publice, dar şi în calitate de simplu cetățean, am un singur crez: Legea şi interesul național înainte de toate. Ar lua ceva timp să număr standardele şi procesele pe care le-am armonizat cu normativele UE în domeniul agroindustrial și al siguranței alimentelor, dar voi puncta scurt: am deschis porțile UE pentru produsele autohtone păstrând specificul local şi atitudinea complet deschisă pentru continuarea colaborărilor de la egal la egal pe piețele tradiționale!”, afirmă ex-ministrul.

Întrebat care au fost trei cele mai mari greșeli comise în cei 26 de ani de Independență a Republicii Moldova, Ion Sula ne-a răspuns:

„Greşeli au fost multe, de la amânarea anumitor reforme necesare, până la incertitudinile din procesul de reîntregire teritorială a țării. Dar cel mai grav a fost faptul că ne-a trebuit 18 ani să înțelegem că singura cale de dezvoltare implementabilă pe teritoriul nostru este modelul european”.

Pentru ca situația din țară să se schimbe, Ion Sula a menționat că e nevoie ca tineretul să fie menținut în țară.

„Uneori deciziile luate prea rapid pot distruge construcțiile deja viabile, în loc să combată problema reală. Un lucru e cert, dacă nu vom avea capacitatea să ne menținem tineretul în țară, nici un cadru de politici, nici o strategie pe termen lung nu va reuşi să ne salveze ca stat! Promovarea tinerilor în funcții administrative de conducere va oferi rezultate palpabile și pentru lungă durată! Ca un om care activează în sectorul real al economiei din fragedă adolescență vă asigur că tinerii și tehnologiile moderne sunt şansa noastră!”, a precizat fostul demnitar.

Totodată, Ion Sula a accentuat că „avem nevoie de măsuri urgente pentru valorificarea remitențelor, pentru a ne readuce populația activă acasă. În acest sens, un aspect pentru care suntem obligați să ne concentrăm este substituirea importurilor, în special pentru produsele care au specific autohton. Desigur ar trebui să ajustăm politicile de stat în scopul valorificării potențialului nostru agricol, turistic și alte domenii”.

Notă: Republicat din 22 august 2017.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților