[ X ]
[ X ]
[ X ]
Crearea registrului vitivinicol în Republica Moldova – seminar organizat de ANSA
7 Martie

Direcția controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic, berii și produselor alcoolice a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat un seminar cu genericul „Crearea registrului vitivinicol în Republica Moldova”, la care au participat experții din Republica Cehă.

Seminarul s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Elaborarea și implementarea Registrului Vitivinicol în Republica Moldova” implementat în cadrul cooperării oficiale de dezvoltare cu Republica Cehă și a avut loc în 3 zone vinicole cu centrele: Cahul, Comrat și Ștefan-Vodă.

La instruire au participat agenții economici care desfășoară activitate în domeniul vitivinicol și funcționarii publici din primării. Specialiștii din cadrul Direcției si a Oficiului Național al Viei și Vinului au adus la cunoștință asistenței prevederile Hotărârii Guvernului nr. 292 privind aprobarea Regulamentului de ținere a Registrului vitivinicol al Republicii Moldova, cadrul legal care-l reglementează și posibilele consecințe pentru nerespectarea prevederilor legale.

Conform acestei hotărâri, înregistrarea în Registrul Vitivinicol este obligatorie de către unitățile vinicole și se numesc furnizori de date. Furnizorii de date sunt obligați să asigure corectitudinea şi autenticitatea datelor despre obiectul înregistrării, să le actualizeze la orice modificare a acestora si să prezinte obligatoriu declarațiile vitivinicole.

Unităţile vinicole, în funcţie de activitățile desfăşurate, se clasifică în:

1) unităţi de fabricare, stocare şi comercializare cu ridicata a vinurilor;

2) unităţi de fabricare, stocare şi comercializare cu ridicata a produselor obţinute pe bază de must şi a  produselor obţinute pe bază de vin;

3) unităţi de stocare şi comercializare cu ridicata a vinurilor, produselor obţinute pe bază de must şi a  produselor obţinute pe bază de vin.

Se supun înregistrării în Registru următoarele obiecte informaţionale:

1) subparcele viticole;

2) parcele viticole;

3) unităţi vinicole;

Documente le de înregistrare:

a) extrasul privind înregistrarea subparcelelor şi/sau parcelelor viticole în Registru;

b) extrasul privind înregistrarea unităților vinicole în Registru;

c) extrasul privind modificarea datelor în Registru.

La înregistrarea în Registru a subparcelelor/parcelelor viticole şi/sau a unităţilor vinicole, acestora li se atribuie un număr de înregistrare care rămâne invariabil şi nu poate fi atribuit altor subparcele/parcele viticole şi/sau unităţi vinicole, inclusiv după radierea acestora din Registru.

Furnizorul datelor înscrise în Registru este obligat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 356 din 11 iunie 2015 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Organizarea pieţei vitivinicole”, să întocmească şi să prezinte registratorului/subregistratorului:

1) declaraţia de recoltă;

2) declaraţia de producere a vinurilor şi a produselor pe bază de must şi pe bază de vin;

3) declaraţia de stoc al vinurilor şi al produselor pe bază de must şi pe bază de vin.

În cadrul seminarului s-a adus la cunoștință participanților modalitatea  obținerii certificatului de inofensivitate la strugurii destinați procesării în perioada campaniei de vinificare, conform prevederilor stabilite în art. 23 alin. (11) și art. 231 al Legii nr. 119 din 22.06.2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi.

Unitățile vinicole au fost informate despre cultivarea strugurilor ecologici și etapele necesare pentru conversia plantațiilor, pregătirea solului, ecologizarea lui, etapele protecției plantelor, procedeele tehnologice de cultivare a strugurilor și producerea vinurilor ecologice.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților