[ X ]
[ X ]
[ X ]
COVID – 19: Comportamentul corect pe timp de caniculă
12 Iunie

În majoritatea țărilor din Regiunea Europeană a OMS se așteaptă în a.2020 o vară lungă și caldă. Serviciile meteo prognozează o perioadă mai caldă și mai uscată ca de obicei în regiune. Autoritățile de sănătate, inclusiv populația trebuie să fie pregătite pentru a preveni și aborda posibilele consecințe asupra sănătății ale expunerii la valurile de căldură. Acest fapt este deosebit de important în perioada pandemică COVID – 19, deoarece multe persoane sunt vulnerabile atât la această infecție, cât și la caniculă.

Frecvența, intensitatea și durata valurilor de căldură este în creștere, cu o tendință de intensificare semnificativă în regiune, situație destul de îngrijorătoare pentru sănătatea publică. Din cauza schimbărilor climatice, potențialul expunerii periculoase la temperaturile extreme s-a agravat în ultimele decenii și va continua să se agraveze. În acest context, este necesar să se implementeze măsuri durabile de mediu pentru adaptare la fenomenele climatice extreme și de a crește reziliența sistemului de sănătate pentru a face față sarcinilor suplimentare, într-un moment în care acesta este concentrat pentru a depista îmbolnăvirile, a urmări contacții și a trata pacienții cu COVID-19.

În fiecare an, temperaturile ridicate afectează sănătatea multor persoane, în special a persoanelor în vârstă, a sugarilor, a persoanelor care lucrează în aer liber și a bolnavilor cronici. Nu există dovezi concludente că expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25° C ar împiedica transmiterea virusului sau ar vindeca de COVID-19. Ne putem infecta cu COVID-19, indiferent de anotimp și de temperaturile din mediul extern.

Efectele nefavorabile asupra sănătății în mare măsură pot fi prevenite, urmând totodată și recomandările de reducere a riscului de COVID-19.

Evitați deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui:

evitați să ieșiți din casă între orele 11.00 – 17.00;

utilizați mijloace de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplica periodic la fiecare 2 ore;

mențineți o igienă bună a corpului. Frecvent, sau la necesitate faceți duș/baie, spălați-vă frecvent pe mâini.

Hidratați-vă sistematic și adoptați un regim alimentar sănătos

consumați zilnic cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri) la temperatura aerului;

evitați consumul de cafea, băuturi alcoolice, inclusiv bere, băuturi fierbinți;

consumați zilnic fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei și a pandemiei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale;

evitați consumul de alimentele cu conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc. ;

plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele dimineții până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.

Nu vă scăldați în locuri neautorizate, unde apa ar putea fi contaminată chimic și microbian!

Aerisiți și igienizați sistematic locuința și locul de muncă!

închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;

igienizați zilnic locuința și locul de muncă, ștergeți și dezinfectați suprafețele frecvent atinse;

deconectați sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

Protejați copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice de efectele caniculei!

Pe timpul caniculei copii sunt cei mai vulnerabili din cauza că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți. De asemenea, persoanele în vârstă devin vulnerabile, datorită metabolismului și procesului de termoreglare încetinit, inclusiv și acutizării bolilor cronice (hipertensiune, boli respiratorii, de inimă, diabet, etc.).

Persoanelor cu afecțiuni cronice în perioada caniculară li se recomandă să urmeze tratamentul prescris de medic. Dacă starea se va agrava – se va apela de urgență la asistență medicală.

Cum procedăm în caz de insolație?

La expunerea îndelungată la soare pot apărea semne ale insolației, precum: febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi, în cazuri grave, pierderea cunoştinţei. La apariție acestor semne – adresați-vă de urgență după ajutor medical!

Până la sosirea ambulanței se recomandă de culcat persoana la umbră, hainele strâmte, cravata vor fi înlăturate, pentru a elibera căile respiratorii. Se vor aplica comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen. Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultul medicului.

Inapoi la arhiva noutaților