[ X ]
[ X ]
[ X ]
Coraportorii APCE felicită Republica Moldova pentru ratificarea convenției de la Istanbul
20 Octombrie

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez, la finalul vizitei oficiale în Republica Moldova (12-15 octombrie 2021), au salutat determinarea autorităților de la Chișinău de a reforma justiția, pentru a-i întări independența, și a lupta cu corupția, care să creeze condiții pentru schimbări în corespundere cu îngrijorările cetățenilor, informează CURENTUL.

Oficialii au salutat, în particular, adoptarea amendamentelor constituționale, aprobate de toate partidele politice mari, privind depolitizarea puterii judiciare. De asemenea, au salutat cooperarea cu Consiliul Europei întru implementarea reformei judiciare.

„Aceste schimbări au scopul de a restabili încrederea în organele de stat și trebuie să construiască instituții sustenabile bazate pe standardele europene”, au declarat coraportorii.

Totodată, oficialii au menționat că, partidul de guvernare, cu majoritate largă în Parlament, are acum o responsabilitate mare – să îmbunătățească transparența în finanțarea partidelor politice.

Coraportorii au salutat și progresul realizat în domeniul drepturilor femeilor și au felicitat Republica Moldova pentru ratificarea convenției de la Istanbul.

În final, urmare a vizitei și la Tiraspol, coraportorii au notat pregătirea așa-ziselor autorități de a se angaja în dialog cu Subcomitetul APCE privind Conflictele dintre Statele Membre ale Consiliului Europei pe subiectul drepturilor umane în contextul procesului de reglementare transnistreană.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților