Zece copii din familiile refugiaților ucraineni, adăpostiți la Orhei, frecventează, temporar, școlile și centrele de creație din oraș, dar și din localitățile din raion. Asta după ce părinții acestora au solicitat acest lucru, astfel încât elevii să poată trece mai ușor peste șocul pe care l-au avut de suferit din cauza conflictului armat din Ucraina.
„Nu obligăm pe nimeni să frecventeze instituțiile de învățământ, dar până acum, am avut zece solicitări din partea părinților. Doi copii vor frecventa Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov”, cu predare în limba rusă, din orașul Orhei. Unii vor să frecventeze școlile din localitățile Ivancea și Chiperceni din raionul Orhei. Alții vor să fie înscriși la atelierele de creație din Orhei”, a menționat Silvia Mustovici, șefa Direcției Generale Educație a raionului Orhei.
De asemenea, vicepreședintele raionului Orhei, Tatiana Platon, a menționat că toți copiii au posibilitatea să frecventeze centrele de creație din orașul și raionul Orhei.
„Copiii pot merge la atelierele de pictură, școlile de dansuri și de muzică, la fotbal. Am pus la dispoziția refugiaților toate astea pentru ca cei mici să-și alunge gândurile negative, să petreacă timpul liber calitativ”, a afirmat Tatiana Platon.
În context, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a reamintit că, la inițiativa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, în adresa Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, a fost depusă solicitarea de a elabora un plan, la nivel național, privind înmatricularea în școli și grădinițe a copiilor refugiaților din Ucraina.
„Deocamdată, nu există o decizie oficială luată la nivel central, o așteptăm. Până atunci, autoritățile municipiului și raionului Orhei au lut decizia de a le permite copiilor refugiaților să frecventeze, temporar, instituțiile de învățământ de la noi”, a precizat edilul municipiului Orhei, Pavel Verejanu.
La rândul lor, refugiații ucraineni au menționat că le sunt recunoscătoare autorităților și tuturor oamenilor de bună credință care le-au întins o mână de ajutor.
„Vă mulțumesc pentru ospitalitate! Le mulțumesc tuturor oamenilor care ne-au oferit sprijin. Sunt recunoscătoare pentru faptul că băiatul meu va frecventa școala și va fi implicat în activitățile extrașcolare. Facem tot posibilul să ne acomodăm aici”, a spus o refugiată din Ucraina, mama unui copil.
Reamintim faptul că mai mulți cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să fugă din calea violențelor din țara vecină, au fost adăpostiți la hotelul „Codru” din orașul Orhei, dar și la Centrele de plasament temporar pentru copii, din raion. Până în prezent, în raionul Orhei, sunt 150 de copii ale refugiaților ucraineni.