Toți copiii din țara noastră vor beneficia de tratament compensat de către stat, de la naștere și până la vârsta de 18 ani, și nu cel mult cinci ani cum este în prezent. De asemenea, lista medicamentelor compensate a fost completată cu 65 de Denumiri Comune Internaționale. Decizia a fost luată de către Consiliul pentru medicamentele compensate în cadrul unei ședințe de lucru, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.
Așadar, lista medicamentelor compensate va conține în total 140 de Denumiri Comune Internaționale de preparate. O altă noutate, dar și o premieră este că dreptul de a prescrie medicamentele compensate nu-l va avea doar medicul de familie, ci și pediatrul.
Lista completată a medicamentelor compensate urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din data de 1 octombrie. Pentru adulți, rata de compensare a medicamentelor va fi de 70%, iar pentru copii – de 100%.
Totodată, a fost extinsă lista maladiilor pentru care vor fi oferite medicamentele compensate. Astfel, pacienții cu hepatită și ciroză hepatică vor beneficia de medicamentul acid ursodezoxicolic.
În același timp, au fost excluse unele restricții ce țin de prescrierea medicamentelor oftalmologice și neurologice, fapt ce va facilita accesul pacienților la aceste preparate. Până acum, aceștia trebuiau să obțină rețete pentru aceste medicamente numai după aprobarea de către o comisie.
Cheltuielile statului pentru medicamentele compensate sunt de 550 de milioane de lei.
Potrivit Ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, extinderea listei medicamentelor compensate va îmbunătăți indicatorii de sănătate a populației, va eficientiza utilizarea surselor financiare prin reducerea solicitărilor neargumentate de internare în spitale și va spori gradul de satisfacție a populației.
Anastasia Borta