[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ai televizor vechi acasă? Atunci te numeri printre cele 66 mii de familii defavorizate care vor primi un cadou de la stat!
10 Aprilie

Peste 66 mii de familii defavorizate din Republica Moldova urmează să beneficieze gratuit din partea statului de convertoare, adică dispozitive speciale de recepție a semnalului digital pentru televizoarele de tip vechi, transmite CURENTUL.

MTIC elaborează la moment un proiect de hotărâre de Guvern ce va stipula un mecanism de dotare cu echipamentul în cauză, iar asistenții sociali vor include persoanele ce locuiesc sub minimul de existență în lista beneficiarilor. În acest sens, se planifică alocarea a circa 50 milioane de lei din surse bugetare. Ceilalţi consumatori care nu dispun de televizoare ce recepționează semnalul digital vor trebui să le procure.

Trecerea la TV digitală terestră va oferi telespectatorilor un șir de avantaje, printre care: mai multe programe TV în eter recepționate gratuit, calitate net superioară a imaginii, sunet stereo, imagine HD de înaltă definiție, servicii auxiliare etc.

Cu începere de la 1 noiembrie 2016, multiplexul A difuzează în eter 8 programe în format digital, care pot fi recepționate gratuit. Astfel, este asigurată acoperirea cu semnalul digital a circa 70 la sută a teritoriului țării şi, respectiv, cca 85 la sută din populaţia ţării. Pentru recepție este necesar un televizor care suportă standardul DVB-T2 cu compresia H.265, sau conectarea unui convertor de acest standard la televizorul existent.

În conformitate cu obligațiile asumate de către Republica Moldova în plan internațional, precum și a prevederilor Programului privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobat de Guvern, trecerea completă la televiziunea digitală terestră, cu stoparea televiziunii analogice, se va fi finaliza la data de 31 decembrie 2017.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților