Cooperare regională în domeniul energiei în Europa Centrală și de Est (CEE) și integrarea strategiilor naționale pentru energie solară și stocare au fost subiectele discutate de Secretara de Stat, Carolina Novac, în cadrul Conferinței „Cisolar & Greenbattery 2024”, desfășurată la București, în perioada 15 – 16 octombrie 2024. Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali, experți și lideri din industrie, pentru a discuta despre dezvoltarea durabilă a energiei în Europa Centrală și de Est și strategiile energetice menite să sprijine coeziunea regională.
În cadrul panelului de discuții, Carolina Novac a subliniat eforturile Republicii Moldova în direcția consolidării securității energetice și creșterii capacității interne de generare din surse regenerabile. A evidențiat progresele realizate și anume capacitatea cumulativ instalată de 418 MW de energie regenerabilă la etapa actuală, precum și provocările a fi depășite de ordin tehnic și de piață.
Proiectele de interconectare energetică cu România au fost evidențiate ca fiind de importanță majoră pentru securitatea energetică a țării noastre. Printre acestea se numără Linia Electrică Aeriană 400 kV Vulcănești-Chișinău, parte a extinderii interconectorului Isaccea – Vulcănești, care va asigura o capacitate mai mare de transport a energiei între România și Republica Moldova. De asemenea, Linia Electrică Aeriană 400 kV Bălți – Suceava va îmbunătăți interconectivitatea rețelelor electrice dintre cele două țări, iar Linia Electrică Aeriană 400 kV Strășeni – Gutinaș va întări legăturile energetice transfrontaliere.
Totodată, Secretara de Stat Carolina Novac a menționat promovarea proiectului celui de-al doilea circuit al liniei de înaltă tensiune 330 kV Bălți – Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk, care va crește capacitatea netă de transport cu aproximativ 500 MW și va contribui la integrarea surselor de energie regenerabilă în regiune.
În cadrul conferinței, Secretara de Stat a subliniat și importanța reglementărilor care încurajează investițiile în tehnologii de stocare a energiei, cum ar fi bateriile, pentru a asigura o mai bună integrare a energiei solare în rețelele electrice. Implementarea acestor soluții inovatoare va permite Republicii Moldova să optimizeze resursele energetice disponibile, să crească eficiența energetică la nivel național și să contribuie la reducerea dependenței de importurile de energie.
„Prin cooperarea regională și prin alinierea la politicile energetice europene, Republica Moldova își consolidează poziția în tranziția către surse de energie regenerabile. Dezvoltarea proiectelor de interconectare cu România și promovarea tehnologiilor de stocare a energiei ne vor permite să asigurăm securitatea energetică și să reducem dependența de sursele externe, precum și să creștem producția de regenerabile în țară” a declarat Carolina Novac în cadrul conferinței.
La eveniment, au fost trasate direcțiile prioritare de cooperare în sectorul energetic a țărilor din Europa Centrală și de Est, printre care extinderea și întărirea sistemului de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră (ETS), crearea de reglementări care să sprijine investițiile în soluții de stocare a energiei, stabilirea standardelor pentru rețelele electrice inteligente și electrificarea transportului, implementarea unor norme stricte pentru eficiența energetică a clădirilor, precum și stabilirea de parteneriate internaționale pentru transferul de tehnologii și bune practici în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice, în conformitate cu angajamentele Acordului de la Paris.