[ X ]
[ X ]
[ X ]
Consumul de energie din cca 5 mii de instituții publice, monitorizat prin sistemul informațional de management energetic EMIS
16 Decembrie

Consumul de energie electrică, gaze naturale, energie termică, biomasă și apă în aproximativ 5.000 de instituții publice din Republica Moldova este monitorizat printr-un sistem informațional de management energetic – EMIS. Acest lucru a permis instituțiilor publice monitorizate să obțină o înțelegere asupra consumului real de energie, identificând astfel soluții care pot genera economii și atenua presiunea financiară. 

 EMIS a fost lansat în Moldova cu suportul PNUD și GEF, iar baza de date a fost extinsă la nivel național de Green City Lab Moldova, în parteneriat cu Ministerul Energiei, Centrul analitic independent Expert-Grup și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

 „Creșterea eficienței energetice duce la o reducere a costurilor energetice, în timp ce implementarea unui sistem de management al energiei contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor oferite beneficiarilor. Prin crearea a câtorva mii de profile electronice în cadrul sistemului, pentru clădiri publice, precum școli și spitale, se urmărește furnizarea unei perspective mai clare asupra consumului intern, informație ce poate fi utilizată în vederea optimizării eficienței energetice”, a evidențiat Maaike Keizer, Ambasadoare adjunctă a Regatului Țărilor de Jos, în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor implementării sistemului EMIS.

 „Consumul de energie este influențat nu numai de factori externi, ci și de propriul nostru comportament. Utilizând EMIS pentru a monitoriza consumul de energie și făcând ajustări conștiente, fără a ne afecta confortul propriu, putem contribui colectiv la un viitor mai bun, mai ecologic și mai durabil. Conform calculelor, prin aplicarea mecanismelor de management energetic, putem reduce consumul de energie cu până la 15%. În Republica Moldova, EMIS ar putea genera economii de energie de 1.639 GWh și reduce emisiile de CO2 cu 563 ktone în decurs de 20 de ani doar în sectorul public. Aceste rezultate sunt nu doar impresionante, dar subliniază importanța și valoarea acestui sistem”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Nicolae Olari, șeful Direcției Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, a subliniat că instituțiile publice vor avea obligația de a introduce date regulat în sistemul de management energetic, grație modificărilor legislative operate în acest an la Legea privind eficiența energetică. „Odată cu reorganizarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă, EMIS va fi preluat și dezvoltat cu datele necesare. Acest sistem este important și pentru faptul că o să ofere o listă unică cu date ale acestor instituții publice, care va sta la baza deciziilor privind finanțarea proiectelor de eficiență energetică”, a remarcat Nicolae Olari.

De asemenea, în cadrul proiectului, au fost identificate aproximativ 300 de clădiri cu cea mai scăzută eficiență energetică, care au beneficiat gratuit de servicii de management energetic, inclusiv elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru a-și reduce consumul de energie și apă și micșora plățile pentru facturi.

„EMIS nu este doar o bază de date cu informații despre consum. Urmează să aibă cel puțin două efecte – una de îmbunătățire a eficienței energetice prin îmbunătățirea managementului energetic și, totodată, o să responsabilizeze instituțiile publice. Pentru anul viitor este important ca acest sistem să fie instituționalizat și să lucreze fluid, iar AEE, care va fi restructurată, va putea cu adevărat să promoveze eficiența energetică în sectorul public să ajungem într-un moment când la fel cum vorbim despre managementul financiar în instituții să vorbim și despre managementul energetic”, remarcă Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup.

Datele statistice privind consumul de energie vor fi analizate pentru a stabili ulterior măsuri de eficiență energetică ce pot fi aplicate de către managerii instituțiilor.

„Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri. Scopul nostru este să reducem consumul de energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă management energetic. Dacă este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la 15% din consumul de resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de eficientizare a managementului energetic și, ca rezultat, să economisească resurse financiare”, a menționat Irina Apostol, dezvoltatoarea sistemului EMIS în cadrul Green City Lab Moldova.

Sistemul Informațional de Management Energetic a fost dezvoltat și lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Croația în 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia. EMIS a fost implementat în Moldova cu suportul PNUD și GEF, iar baza de date a fost extinsă la nivel național de Green City Lab Moldova, în parteneriat cu Ministerul Energiei, Centrul analitic in12dependent Expert-Grup și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

6 7 13

Inapoi la arhiva noutaților