O nouă rundă a consultărilor politice moldo-franceze a avut loc la Paris, la Ministerul francez al Afacerilor Externe.
Delegația MAEIE a fost condusă de Sergiu Mihov, șeful Direcției cooperare bilaterală, iar delegația franceză de șeful Direcției Europa continentală a Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Frederic Mondoloni. La consultările bilaterale a mai participat Ecaterina Casinge, șefa Cabinetului președintei Republicii Moldova.
Oficialii au apreciat cadrul dinamic fără precedent al relațiilor bilaterale, menționând necesitatea setării unor noi obiective de cooperare bilaterală, inclusiv din perspectiva obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Subiectele de pe agenda de discuție s-au referit la extinderea dialogului politic, relațiilor sectoriale și la nivel local, dinamizarea schimburilor comercial-economice, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, preluarea schimbului de experiență în domenii prioritare de reforme asumate de autoritățile de la Chișinău. La fel, a fost discutată consolidarea cadrului juridic bilateral, prin avansarea negocierilor pe marginea acordurilor privind conversiunea permiselor de conducere și protecția socială.
Directorul Sergiu Mihov a informat partea franceză despre determinarea autorităților de la Chișinău pentru continuarea cursului ireversibil de integrare europeană, prin acțiuni concrete de realizare a agendei de reforme solicitate de cetățeni. În cadrul consultărilor, delegațiile ambelor state au trecut în revistă rezultatele primei Reuniuni a Comunității Politice Europene (CPE) desfășurate recent la Praga, fiind salutată inițiativa președintei Maia Sandu de a găzdui la Chișinău următoarea reuniune a CPE.
Diplomații au abordat și situația de securitate regională în contextul războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, consecințele acestuia asupra Republicii Moldova, precum și rolul țării noastre în calitate de furnizor de securitate în Europa, suportul politic, umanitar și asistența acordată Ucrainei. S-a discutat, la fel, criza energetică și acțiunile orientate pentru depășirea acesteia și sporirii rezilienței interne.
În contextul pregătirilor pentru Conferința donatorilor Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care se va desfășura la Paris în luna noiembrie 2022, delegațiile au convenit asupra aspectelor organizatorice și tematice, care să asigure rezultate concrete pentru țara