[ X ]
[ X ]
[ X ]
Construcția și renovarea Posturilor Vamale de Frontieră ale Republicii Moldova vor fi realizate în baza unor stadrate
2 Mai

La aproape 33 de ani de la independență, Republica Moldova face un pas important spre modernizarea infrastructurii sale de control la frontiere. Un Ghid cuprinzător cu Standarde Tehnice de Referință pentru Serviciul Vamal, elaborat cu sprijinul Programului USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), va contribui semnificativ la optimizarea eficienței, securității și funcționalității posturilor vamale de frontieră (PVFI).

Ghidul include descrieri detaliate ale infrastructurii și facilităților, cu reprezentări grafice; cerințe normative, care va servi ca un instrument esențial în dezvoltarea PVFI-urilor terestre. Această informație va facilita elaborarea specificațiilor tehnice necesare pentru proiectarea și construirea PVFI-urilor, îmbunătățind activitatea instituțiilor publice care operează în acest perimetru și facilitând comerțul transfrontalier.

Majoritatea celor 60 de PVFI-urilor din țară datează din perioada sovietică, cu excepția postului vamal de control comun Palanca-Maiaki-Udobnoe inaugurat în 2019. Totodată, lucrările de reabilitare la PVFI Sculeni au fost finalizate, iar proiecte de construire a noi PVFI-uri precum Leova-Bumbata, Ungheni-Ungheni și Cosauti-Yampol sunt în curs de desfășurare.

Totuși, lipseau cerințe tehnice clare pentru construcția și renovarea PVFI-urilor. Această lacună a împiedicat o abordare unitară și eficientă a modernizării infrastructurii de control la frontiere. Din acest considerent, Serviciul Vamal cu suportul MISRA a inițiat elaborarea unui Ghid cuprinzător cu Standarde Tehnice de Referință. În procesul de elaborare, a fost analizată legislația relevantă și procedurile necesare autorităților, precum și specificațiile pentru șantierele de construcție.

Elaborarea Ghidului a marcat o premieră istorică pentru Republica Moldova, oferind un cadru standardizat și coerent esențial pentru proiectarea, construcția și modernizarea infrastructurii de control la frontiere.

Inapoi la arhiva noutaților