Propunerile de expropriere au ajuns în toate cele 34 de localități aferente construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești–Chișinău. În total, peste 70% din proprietarii terenurilor au primit deja compensațiile.
Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, întregul proces de expropriere este destul de complex și solicitant, întrucât presupune nu doar evaluarea terenurilor, calcularea despăgubirilor și procesarea dosarelor, dar și identificarea tuturor proprietarilor afectați. La fel, sunt multe cazuri când proprietarii au decedat, iar moștenitorii nu și-au perfectat actele de succesiune, ceea ce îngreunează procesul de compensare.
„Pentru toate aceste cazuri, dar și altele – proprietarii terenurilor trebuie să cunoască că au dreptul să solicite plata despăgubirilor timp de 3 ani de la data recepționării propunerii de expropriere, respectiv, până în anul 2027 sau 2028, după caz ”, a menționat Ruslan Surugiu.
Ce trebuie să facă proprietarii care nu au depus, deocamdată, cererea:
să completeze cererea de solicitare a despăgubirilor, modelul de cerere fiind atașat la propunerea de expropriere primită;
să anexeze documentele care confirmă dreptul de proprietate asupra terenului;
să expedieze cererea și copia documentelor la adresa: UCIPE, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 16, Chișinău.
Imediat ce cererea va fi recepționată și procesată de către UCIPE, proprietarii terenurilor vor putea primi despăgubirile de la oricare Oficiul Poștal.
Amintim că datorită importanței Proiectului, în ceea ce privește securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din Republica Moldova, lucrările de construcție a LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău au fost declarate de utilitate publică de interes național, în conformitate cu prevederile Legii nr. 120/2022. În total au fost expropriate peste 5450 de terenuri expropriate, dintre care cca 900 sunt expropriate permanent.
Proiectul Dezvoltarea Sectorului Electroenergetic este realizat de Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Energiei al Republicii Moldova și UCIPE, cu suportul Băncii Mondiale.