[ X ]
[ X ]
[ X ]
Constatările Promo-LEX la final de campanie electorală: Mai multe activități ale candidaților și mai multe încălcări
30 Octombrie

Utilizarea resurselor administrative, includerea persoanelor decedate și erori de adrese în listele electorale, oferirea cadourilor cu tentă electorală, implicarea cultelor religioase în campanie sunt doar unele din observările misiunii de observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale, transmite CURENTUL.

Cel de-al cincilea Raport de monitorizare a fost prezentat de directorul de program Promo-LEX, Pavel Postica, care a menționat că perioada de monitorizare a fost 14-28 octombrie și 10-23 octombrie a rapoartelor financiare.

Astfel, Promo-LEX constată scăderea numărului de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC.

În total, pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați cumulativ 2 193 de observatori, dintre care – 1 883 observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Misiunea constată o dublare a numărului de activități electorale – 992. La fel, constată noi cazuri de implicare a PSRM, partid care nu a desemnat candidați, în campania electorală a candidatului independent (CI) Igor Dodon.

Observatorii au identificat și cel puțin 24 de cazuri ce pot calificate drept utilizare a resurselor administrative, dintre care: 21 – Igor Dodon (candidat independent) și 3 – Tudor Deliu (PLDM).

Au fost raportate cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat candidatul Igor Dodon.

De asemenea, au fost raportate cel puțin 6 cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

Au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri de intimidare a candidaților sau vandalizare a materialelor publicitare ale acestora, fiind vizați în 2 cazuri – Igor Dodon (CI), 2 cazuri – Maia Sandu (PAS), 2 cazuri – Renato Usatîi (PN), și câte un caz – Violeta Ivanov (PPȘ), Octavian Țîcu (PUN) și Andrei Năstase (PPPDA).

Misiunea estimează cel puțin 3 800 981 de lei neraportați în această perioadă de către concurenții electorali: Violeta Ivanov (PPȘ) –1 574 706 lei, Igor Dodon (CI)- 932 334 lei, Andrei Năstase (PPPDA) –551 901 lei, Maia Sandu (PAS) – 288 176 lei, Renato Usatîi (PN) – 291 226 lei, Tudor Deliu (PLDM) – 61 117 lei, Octavian Țîcu (PUN) – 74 813 lei, Dorin Chirtoacă (BE UNIREA) – 26 708 lei.

Promo-LEX constată o creștere a numărului de cazuri de utilizare a discursului de ură atât de către candidați, cât și de către politicieni, lideri de opinie, jurnaliști și cetățeni.

Astfel, în 46 cazuri autorul acestui tip de discurs a fost candidatul Renato Usatîi (PN), în trei cazuri Andrei Năstase (PPPDA) și în câte un caz autori au fost Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA), Violeta Ivanov (PPȘ) și Igor Dodon (CI).

Alte 15 cazuri de mesaje de ură și/sau instigare la discriminare i-au vizat pe 5 din cei 8 candidați înscriși în cursa electorală. Astfel, Igor Dodon a fost vizat în 5 cazuri, Maia Sandu – 4 cazuri, Violeta Ivanov- 3 cazuri, Dorin Chirtoacă – 2 cazuri și într-un caz a fost vizat Renato Usatîi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților