Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, astăzi, cea de-a 11-a audiere publică pentru Chișinău pe subiectul infrastructurii și transportului din capitală, transmite CURENTUL.
Politica publică, prezentată de expertul Stas Ghilețchi, își propune să prezinte modalitățile de gestionare a stațiilor de transport public și cât de eficiente pot fi ele pentru bugetul municipal, dar și cum pot acestea contribui la confortul în rândul utilizatorilor de transport.
Conform datelor, în Chișinău sunt peste 60% din stații care necesită a fi reparate. Contractele de parteneriat public privat cu Epamedia nu au produs rezultatul scontat. În Chișinău sunt 650 de stații: 298 sunt gestionate de Epamedia, 152 sunt pavilioane în complex și 96 sunt pavilioane.
Nivelul de mulțumire a pasagerilor care așteaptă în stațiile de troleibuz sau autobuz este de 2,12 puncte din 5 și 2,07 din 5 pentru microbuz.
Potrivit studiului, stațiile confortabile cresc atractivitatea transportului public și îmbunătățesc experiența utilizatorilor.
O stație de transport public trebuie să fie dotată cu: acoperiș, scaune, iluminat, harta transportului public, informație în timp real, urne de gunoi, chioșcuri.
Pentru soluționarea problemelor existente se poate recurge la parteneriatul public privat, mentenanța în responsabilitatea sectorului privat și responsabilitatea autorităților locale.
Astfel, politica publică recomandă adoptarea a 3 opțiuni: preluarea integrală a stațiilor de așteptare de către municipalitate, dezvoltarea programului pentru finanțarea stațiilor de așteptare, reevaluarea constantă a programului.
Detalii vedeți mai jos:
Cristina Parfeni