[ X ]
[ X ]
[ X ]
Constatare: Consumul de alcool nu vă protejează de COVID-19
21 Aprilie

Consumul de alcool este un factor de risc pentru mai mult de 200 de tipuri de boli și numeroase traumatisme și este responsabil de aproximativ 3,3 milioane de decese anual, ceea ce înseamnă 5,3% din toate decesele la nivel mondial. Consumul de alcool, de asemenea, poate crește riscul infectării cu Covid-19, cauza fiind comportamentul iresponsabil, ca urmare a consumului excesiv de alcool (nerespectarea măsurilor de protecție) și desigur acțiunea asupra sistemului imun al organismului. Orice băutură ce conține alcool, consumată în exces, fie că este vin, bere sau băuturi tari – aduce un prejudiciu grav sănătății.

Realități despre consumul de alcool:

Are efecte de scurtă și lungă durată asupra sănătății, afectând toate sistemele de organe. Cei mai vulnerabili sunt copiii, femeile, gravidele, persoanele în vârstă.
Slăbește sistemul imunitar, astfel se reduce capacitatea de a face față diferitor boli.
Este responsabil în declanșarea, dezvoltarea a peste 200 de boli și vătămări.
Afectează sănătatea mintală și comportamentul: dereglează capacitatea de gândire, de luare a deciziilor, afectează memoria, etc.
Crește riscul, frecvența și severitatea săvârșirii violenței interpersonale, (violența în familie, violența în rândul tinerilor, abuzul, criminalitatea, etc.).
Crește riscul de deces și vătămare din cauza accidentelor rutiere, înecului, căderilor.
Utilizarea abuzivă a alcoolului crește riscul pneumoniilor severe cu sindromul de insuficiență respiratorie acută – una dintre cele mai severe complicații ale infecției cu COVID-19.
Nota bene: Nu există cantitate sau doză ”sigură” de consum de alcool care nu ar afecta sănătatea și riscul crește odată cu cantitatea și durata consumului.

Consumul de alcool în perioada pandemiei cu COVID – 19

IMPORTANT: În niciun caz nu se recomandă de a consuma alcool ca metodă de prevenire sau tratament în infecția cu COVID – 19!

Consumatorii de alcool sunt mai vulnerabili la COVID-19 din cauza că sistemul imunitar este slăbit. Convingerea că alcoolul dezinfectează și omoară microbii crează o falsă senzație de protecție împotriva coronavirusului. Chiar dacă s-ar dezinfecta gâtul și esofagul, nările și căile respiratorii rămân infectate și deci boala se menține. Ca rezultat al consumului de alcool în grup (nerespectarea distanței sociale), ce implică utilizarea în comun a veselei, recipientelor care vin în contact cu mâinile, gura – se facilitează transmiterea virusului. Alte boli concomitente, inclusiv boli pulmonare, precum și fumatul – cresc mult riscul de îmbolnăvire și de complicații în rezultatul infectății cu COVID – 19.

Pentru a evita riscurile cauzate de consumul de alcool în perioada pandemiei de COVID – 19 se recomandă:

Evitați totalmente consumul de alcool, inclusiv pe durata sărbătorilor, astfel încât să nu vă compromiteți propriul sistem imunitar și să nu puneți în pericol sănătatea celor dragi.
Nu consumați alcool ca un mod de a controla stresul și emoțiile. Fiți cu mintea trează pentru a putea rămâne vigilent, a acționa rapid și a lua decizii corecte pentru familie și comunitate.
Consumul alcoolului în autoizolare este și mai riscant, deoarece poate spori simptomelor de depresie, anxietate, a fricii și pot apărea gânduri suicidale. Pentru consiliere în aceste situații, apelați la Linia verde 080012300.
Evitați alcoolul ca un reper social pentru fumat și viceversa, deoarece fumatul este asociat cu progresarea mai rapidă și în forme mai grele și mai complicate a infecției COVID – 19.
Asigurați-vă că tinerii şi copii nu au acces la alcool și nu consumați alcool în prezența copiilor – fiți model pentru ei.
Discutați cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de alcool și COVID-19, cum ar fi încălcarea regimului de carantină, distanțarea fizică, etc.
Nu consumați alcool dacă luați careva medicamente, chiar și cele pe bază de plante, deoarece alcoolul reduce din efectele acestora și de asemenea poate produce complicații grave și chiar fatale.
Solicitați ajutor, dacă dumneavoastră sau cineva apropiat a scăpat de sub control situaţi privind consumul de alcool.

IMPORTANT: Soluția pe bază de alcool este recomandată doar extern pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor în combaterea infecției cu COVID – 19.

Inapoi la arhiva noutaților