[ X ]
[ X ]
[ X ]
Constantin Țuțu, despre greșelile comise în 26 de ani de Independență: „…R. Moldova n-a reușit să se consolideze în jurul unei idei naționale”
27 August

Deputatul democrat, Constantin Țuțu, a declarat că la 26 de ani de Independență Republica Moldova a reușit să consolideze statul și să creeze condițiile pentru a aspira la un viitor mai bun. Despre aceasta ne-a relatat în cadrul proiectului CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței R. Moldova.

„E o vârstă a maturității la care poți face niște bilanțuri. Perioada aceasta a fost marcată şi de realizări, dar și de probleme. Principala problemă a fost aceea că n-am reușit să dezvoltăm puternic economia și de aceea ne-am trezit cu un exod masiv al populației, cu o depopulare în special a satelor. Trebuie spus însă, că eforturile din ultimii ani, orientate spre creșterea nivelului de trai și dezvoltarea în general a țării, încep încet-încet să dea rezultate. În același timp, la 26 de ani de Independență, noi am reușit să ne consolidăm statul și să creăm condițiile pentru a aspira la un viitor mai bun. Moldova este în pragul unei perioade de ascensiune și există toate condițiile ca următorii 26 de ani de Independență să arate mult mai bine decât primii 26”.

Constantin Țuțu, a declarat că prin funcția pe care o deține încearcă tot posibilul să îmbunătățească situația din Republica Moldova.

„Sunt parte a unei echipe care muncește în adevăratul sens al cuvântului. Realizările obținute până acum nu pot fi trecute cu vederea. O să menționez în special semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care a deschis noi oportunități pentru țară și pentru cetățenii noștri, inclusiv pentru cei care doresc să-și dezvolte sau să-și extindă micile afaceri personale. Acest Acord de Asociere se implementează în acești ani, iar această implementare înseamnă calea Moldovei spre dezvoltare. Deci, orice legi care se adoptă și orice măsuri care se iau în sensul Acordului de Asociere ajută concret la dezvoltarea țării. PDM este astăzi principalul susținător al modernizării Moldovei”.

De asemenea, deputatul a adăugat și despre reforma sistemului electoral pe care îl susține.

„Votul mixt oferă cetățenilor posibilitatea de a influența mai mult procesele politice, prin alegerea directă a jumătate dintre deputați. Menționez și intensificarea luptei cu corupția, care s-a făcut în primul rând prin adoptarea unor legi moderne (noua Lege a Procuraturii votată anul trecut, legislația privind integritatea, întărirea legislației financiar-bancare). Am oferit astfel instrumente pentru ca justiția să funcționeze mai bine, iar statul să fie mai bine apărat de tentativele de fraudă și corupere. Mai mult, sunt deja funcționari sau oficiali de rang înalt care au ajuns să răspundă în justiție pentru fapte de corupție”.

Întrebat care au fost trei cele mai mari greșeli comise în cei 26 de ani de Independență ai Republicii Moldova, deputatul ne-a răspuns:

„Cea mai mare greșeală a fost nehotărârea clasei politice. Multă vreme după obținerea Independenței n-am știut ce vrem cu această țară, încotro vrem să mergem. Ca urmare, am bătut pasul pe loc și asta ne-a costat. Un alt neajuns (nu i-aș spune greșeală) a fost faptul că Republica Moldova n-a reușit să se consolideze în jurul unei idei naționale. Avem în continuare discuții aprige despre limba noastră, despre istoria noastră, iar asta afectează negativ coeziunea cetățenilor. Iar o altă greșeală a fost aceea că am permis să ajungă la putere oameni care au împărțit mereu țara între ai voștri și ai noștri, între Est și Vest. Ar fi trebuit să punem înainte prioritățile comune de dezvoltare și să nu lăsăm dezbaterile geopolitice să afecteze modernizarea țării”.

Pentru a îmbunătăți situația din Republica Moldova, deputatul Constantin Țuțu a venit cu unele precizări.

„Deja lucrurile sunt mai bune. Avem un Guvern și un Parlament funcțional. Avem o serie de legi care au schimbat mult starea de lucruri din țară. Avem o creștere constantă la salarii, dar și indexarea pensiilor și indemnizațiilor. Trebuie intensificată și mai mult lupta cu corupția, stimulat mediul de afaceri și dezvoltată platforma de comunicare cu oamenii, ca să nu mai fie atât de ușor manipulați. Trebuie însă să înțelegem că schimbările nu se pot face peste noapte; ele vin pas cu pas, din munca noastră comună. În mare parte, soluțiile pentru a moderniza țara se găsesc în Acordul de Asociere cu UE. Dacă ne ținem de implementarea acestui Acord, de sarcinile pe care ni le-am pus noi înșine, vom reuși”.

Notă: Republicat din 23 august 2017.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților