Acțiunile întreprinse pentru restructurarea administraţiei publice centrale și obiectivele pentru perioada următoare au fost examinate în cadrul ședinței Consiliului naţional pentru reforma administrației publice, transmite CURENTUL.
Premierul Pavel Filip a menționat că implementarea Strategiei de reformare a administrației publice este o prioritate a Guvernului încă de la preluarea mandatului, subliniind că în ultima perioadă, au fost făcute mai multe acțiuni în acest sens. „Efectele acestei reforme trebuie să fie simțite de cei care lucrează în administrația publică centrală, de cetățeni și de mediul de afaceri”, a spus Pavel Filip.
În context, a fost făcută o retrospectivă a paşilor întreprinși pentru reformarea APC, printre care: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, depolitizarea funcției publice, reforma instituțiilor de control și a domeniului de cercetare și inovare. De asemenea, a fost menționată trecerea în subordinea Guvernului a Agenţiei Proprietăţii Publice, instituirea Agenţiei Servicii Publice, reorganizarea structurilor subordonate Guvernului şi a autorităţilor subordonate ministerelor. Accentul s-a pus pe eficientizarea activității instituțiilor, optimizarea costurilor administrative și, ca rezultat, creșterea motivării financiare a angajaților din APC – salariul mediu fiind majorat de la 6850 – până la 12370 de lei.
„Este important să oferim salarii bune celor care lucrează în administrația publică centrală, pentru a putea avea o echipă profesionistă, pentru că de aici pornesc și salariile celor care lucrează în educație, sănătate și în administrația publică locală”, a precizat premierul.
În cadrul ședinței a fost examinată și realizarea Planului de acțiuni pentru anul 2017 privind implementarea Strategiei de reformare a administrației publice pe domenii precum elaborarea și coordonarea politicilor publice, modernizarea serviciilor publice, responsabilizarea administrației publice, managementul finanțelor publice și a resurselor umane. Restanțele rămase pe capitolele respective urmează a fi recuperate în anul curent, iar pentru perioada 2019-2020 se planifică elaborarea unui nou Plan de acțiuni.
Totodată, eforturile autorităților vor fi orientate spre consolidarea capacităților instituțiilor reorganizate și a business proceselor din interiorul ministerelor, reorganizarea întreprinderilor de stat aflate la autogestiune și aducerea acestora în circuitul bugetar, precum și realizarea reformei administrației publice locale (APL). În prezent, Guvernul beneficiază de asistența Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei pentru a definitiva foaia de parcurs și documentele aferente reorganizării administrative pe segmentul APL.
Premierul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat, accentuând importanța asigurării unui dialog constructiv între APC și APL. „Trebuie să înțelegem că doar prin dialog putem să facem o reformă adevărată și eficientă a administrației publice locale. Nu aș vrea o reformă a APL doar declarată pe hârtie, ci una care să poată fi pusă în aplicare”, a subliniat Pavel Filip.
Cristina Pendea