În 2017, Consiliul Concurenței a adus în bugetul de stat 12,5 milioane de lei aplicând amenzi întreprinderilor care au încălcat legea. Suma au fost afișată în cadrul prezentării raportului de activitate a instituției pentru anul trecut și constituie de două ori mai mult decât în 2016, informează Curentul.
Drept urmare a sancțiunilor aplicate, în 2017 în instanțele de judecată au ajuns 54 de dosare în care Consiliul Concurenței a fost reclamant, pârât sau intervenient accesoriu. 90% dintre cazuri s-au finalizat fără sorți de izbândă pentru agenții economici.
Concomitent, Consiliul Concurenței raportează un impact de aproape 90 de milioane de lei ca rezultat al intervențiilor în beneficiul consumatorilor prin combaterea practicilor abuzive (cazurile Apă Canal Chișinău; Servicii Comunale) și 87 de milioane de lei prin combaterea cartelurilor.
Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, în 2017, activitatea instituției a devenit mai eficientă: „Cifrele arată că numărul și impactul investigațiilor demarate de Consiliu a crescut, în timp ce durata de investigare este în scădere. Și politicile de clemență dau roade — tot mai multe companii înlătură benevol neregulile, iar asta este ceea ce urmărim noi: o respectare corectă a legii și, respectiv, un mediu concurențial sănătos”.
Cu scopul de a deschide sectoarele economice către concurență a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova – Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, care prevede o abordare complexă și strategică a problemelor, obiectivelor și acțiunilor care urmează a fi realizate în perioada 2017-2020.
Pentru a asigura buna promovare a politicilor în domeniul concurenței și ajutorului de stat au fost organizate 223 evenimente la care au participat atât reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, cât și reprezentanți din mediul de afaceri, mediul universitar, mass-media etc.
Activitatea Consiliului Concurenței este bazată pe transparență și o mai bună informare și educare a publicului, astfel pe parcursul anului 2017 au fost publicate 278 de materiale informative: 118 comunicate, 51 decizii, 42 materiale la rubrica Transparență decizională și 67 de materiale la alte rubrici.
În anul 2017, Consiliul Concurenței a implementat 5 proiecte de asistență externă cu suportul donatorilor străini – Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Grupul Băncii Mondiale.
La capitolul eficiență, este de menționat că raportul dintre impactul asupra bunăstării consumatorilor și bugetul alocat pentru activitatea Consiliului Concurenței este de 1 la 9 , ceea ce înseamnă că pentru fiecare leu utilizat de CC din bugetul de stat, consumatorul final a câștigat 9 lei (bunăstarea consumatorilor – 177,4 mln. lei vs. bugetul Consiliului Concurenței – 19,8 mln. lei).
Cea mai mare amendă emisă în 2017 de către Consiliului Concurenții valorează 1 600 000 de lei, ca urmare a nesupunerii inspecției efectuate de angajații instituției.
Dumitru Garcaliuc