[ X ]
Consiliul Concurenței a prezentat raportul pentru 2016! Ce amenzi au fost aplicate timp de un an
6 Iunie

Consiliul Concurenței a prezentat, astăzi, raportul de activitate al instituției pentru anul 2016, dar și ce și-a pus drept scop să realizeze până la finele anului 2017, transmite CURENTUL.

Potrivit președintei Consiliului, Viorica Cărare, instituția depune toate eforturile pentru a asigura mediul concurențial, „dar oricât de puternică nu ar fi autoritatea, acest mediu nu se poate stabili la nivel național”.

„Mediul concurențial nu se poate stabili la nivel național. Noi am creat oficii teritoriale. Deja nu mai este neapărat obligatoriu de a merge la Chișinău. Lansarea și implementarea sistemului „Serasm” a facilitat apropierea de APL-uri. Este plauzibil că agenții economici au început să achite benevol amenzile. În prezent, punem accent și pe „Advocay”. Am lansat diferite campanii de informare prin intermediul Competition Cafe. În 2016 am avut doar 8 evenimente și 41 evenimente de dezbatere a diferitor subiecte. Am fortificat site-ul instituției și pagina de facebook. Una dintre concluziile ajunse la acești 10 ani a fost că este absolut necesar să elaborăm un program – Programul Concurenței și ajutorul de stat. Scopul acestuia va fi restabilirea mediului concurențial.

Pentru anul 2017, o provocare va fi realizarea acestui program. Întărirea capacităților instituționale, dar și devenirea promotorilor experienței europene pentru Armenia, Georgia și Azerbaidjan. De asemenea, ne propunem să identificăm ajutoarele de stat ilegale. Legea a fost implementată în 2012, am avut un an de tranziție, apoi în 2014-2015 au fost dezbateri pe marginea acestui subiect și ulterior s-a elaborat programul „Serasm”. trebuie să identificăm aceste ajutoare de stat pentru ca banii publici să fie repartizați corect”, a spus Viorica Cărare.

De asemenea, în raportul de activitate, șefii subdiviziunilor au prezentat succint date ce țin de instrumentul concurenței: „Mai mult de jumătate de cazuri aflate în investigare au fost finalizate. Plenul CC a depistat mai multe încălcări ale mediului concurențial ale mai multor întreprinderi. Se atestă o creștere a concentrărilor economice de 3 ori la numărul notificărilor. În 2016, la CC s-au investigat 8 cazuri de concentrări economice nenotificate. Sancțiunile au fost de 130 mii de lei. S-au introdus indicatorii de performanță în sistem. Efectul bunăstării consumatorului a fost de 5 ori mai mare”.

„Acțiuni de concurență neloială sunt: discreditarea concurentului, folosirea secretului comercial, confuzia, etc.. Din totalul de cazuri investigate – în 95% s-a stabilit încălcarea. Amenda depășește un milion de lei. S-a micșorat perioada evaluării unei investigații de la 12 luni la 9-10 luni. 70% din încălcări sunt asupra dreptului de proprietate intelectuală. Pentru o realizarea mai eficientă, CC a deschis oficii teritoriale în nord, sub, centru și Găgăuzia. Una dintre sarcini ține de difuzarea publicității. Încălcările s-au produs la jocuri de noroc și băuturi alcoolice. Au fost stabilite de instanțele de judecată amenzi care depășesc 200 mii lei, în 90% instanța a menținut poziția CC”, se spune în raport.

Totodată, „în 2016, 88% din furnizori au notificat ajutoarele de stat și le-au raportat prin intermediul Serasm-lui. Peste 600 de furnizori au acces la sistem. Conform ponderii 100% APC, primăriile municipiilor, raioanelor, Consiliilor raionale. Mai mult de 50% din primăriile țării sunt conectați la sistem. Au fost puse 25 de notificări ale ajutoarelor de stat, valoarea lor depășește 2 mln. de lei. În vederea eficientizării au fost adoptate 10 regulamente la ajutorul de stat sectorial”.

„Pe rolul instanțelor de judecată au ajuns 52 de cauze. 16 cauze au fost finalizate, 12 au obținut câștig irevocabil, ceea ce constituie 72% creștere. Amenzile aplicate au fost de 19 mln. 200 de mii de lei. Mai mult de 85% din agenții economici achită benevol amenzile”, mai menționează sursa citată.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților