[ X ]
[ X ]
[ X ]
Consilierii Platformei DA au anunțat despre depunerea unui demers pe numele primarului Ion Ceban. Află despre ce e vorba!
26 Februarie

Consilierii Platformei DA din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), astăzi – în cadrul unei conferințe, s-au referit la problema maidanezilor din Chișinău. Totodată, consilierii au anunțat despre depunerea unui demers pe numele primarului Ion Ceban – de a dispune un audit intern, informează CURENTUL.

„Pentru conformitate, trebuie să spunem că în septembrie 2019, în urma câtorva runde de consultări publice de mare amploare, a fost adoptată Decizia „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpîn în municipiul Chişinău şi a Regulamentului privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără supraveghere şi fără stăpân din municipiul Chişinău”. Regulamentul prevede mecanismele clare de capturare, sterilizare, vaccinare şi eliberare – reamplasare în habitatul lor obişnuit a maidanezilor sănătoşi, nepericuloşi şi deja incapabili să se reproducă”, se menționează în declarația consilierilor municipali.

„Cu regret constatăm, însă, că Regulamentul în cauză nu este respectat deloc nici acum, după jumătate de an de la adoptare. Nici acum nu a fost creat Serviciul Protecţia Animalelor pe lângă Direcţia locativ-comunală şi amenajare, serviciu care trebuie să efectueze controlul riguros al executării de către Regia Autosalubritate a mecanismului CSVE prevăzut în Regulament, precum şi al gestionării banilor publici alocaţi pentru funcţionarea Necropolei municipale. Vorbim în acest sens de sume importante, căci numai pentru anul 2020 în acest scop au fost alocaţi circa 3 milioane 200.000 de lei. Unde dispar aceşti bani, cum sunt aceştia cheltuiţi, există în realitate (sau doar pe hârtie) angajaţii prevăzuţi conform muncilor obligatorii de a fi efectuate pentru buna funcţionare a Necropolei, nu ştie nimeni. La un control inopinat, făcut de consilierii Platformei DA, am descoperit că numărul câinilor deţinuţi la Necropolă nu corespunde de departe numărului fixat pe hârtie, diferenţa fiind de cel puţin 200 de animale. Nimeni nu ştie câţi câini se îmbulzesc în fiecare volier, aceştia ajungând la sute de capete, deşi Regulamentul prevede clar 3 metri patraţi pentru fiecare câine”, au mai adăugat aceștia.

Prin urmare, consilierii Platformei DA au anunțat despre depunerea unui demers pe numele primarului Ion Ceban: „Avem suspiciunea rezonabilă că există scheme de delapidare a banului public cu implicarea factorilor de decizie din primărie şi Regia Autosalubritate. De aceea, pentru elucidarea situaţiei de gestionare dubioasă a banilor publici vom depune un demers pe numele primarului de a dispune un audit intern la Direcţia locativ-comunală privind gestionarea banilor publici pentru serviciile de capturare a câinilor fără stăpân şi întreţinerea Necropolei”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților