[ X ]
Conjugarea eforturilor la nivel teritorial pentru promovarea alimentației sănătoase la adolescenți
16 Martie

Acțiuni educaționale de promovare a alimentației sănătoase pentru preadolescenți și adolescenți din rețeaua națională a Școlilor care promovează sănătatea (ȘPS) au fost discutate în cadrul unui atelier online. Evenimentul a fost organizat în cadrul activităților de extindere a campaniilor de informare privind reducerea consumului în exces a sării și grăsimilor trans, susținute de proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Alimentația nesănătoasă este un factor de risc important în declanșarea bolilor cardiovasculare, diabet, unele tipuri de cancer, etc. Potrivit statisticilor, fiecare a patra persoană din țara noastră decedează prematur din cauza unei boli netransmisibile. Cunoașterea factorilor de risc comportamentali poate reduce cu 50 – 60% îmbolnăvirile și decesele cauzate de BNT. Din aceste considerente, nevoia de a promova alimentația sănătoasă în școli este o activitate care poate educa generații sănătoase, a menționat Lilia Onea, expert în comunicare a proiectului ”Viața sănătoasă”.

La eveniment au participat specialiști din cadrul subdiviziunilor de promovare a sănătății și prevenirea BNT ale CSP teritoriale, Centrelor teritoriale de sănătate prietenoase tinerilor, reprezentanții școlilor pilot care promovează sănătatea.

„Deprinderile alimentare se învață în familie, grădiniță, școală și societate”, a subliniat Galina Leșco, șefa Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, vorbind despre faptul, cum pot fi influențate obișnuințele preadolescenților și adolescenților. Raportul OMS cu privire la comportamentele legate de sănătate ale copiilor de 11–15 ani din Europa (sursa: http://www.euro.who.int/en/health-topics/Life-stages/child-and-adolescent-health/health-behaviour-in-school-aged-children-hbsc/hbsc-2020) denotă că mai puțin de jumătate (46%) din preadolescenții și adolescenții în țara noastră mănâncă zilnic fructe și legume. Proporția adolescenților supraponderali a sporit până la o treime (fiecare al treilea) în 2018, comparativ cu o pătrime (fiecare al patrulea) în 2014. Supraponderabilitatea duce la obezitate la preadolescenți și adolescenți, ceea ce contribuie la dezvoltarea timpurie a BNT.
Natalia Silitrari, șef Direcție promovarea sănătății din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu o serie de recomandări și exemple de activități didactice interactive pentru cadrele didactice din școlile pilot care promovează sănătatea, în vederea educării deprinderii de a citi etichetele produselor în magazine. Scopul acestor recomandări este depistarea conținutului de sare și grăsimile trans care se ascund sub denumiri de substanțe chimice, precum sodiu pentru sare și grăsimi sau uleiuri hidrogenate/parțial hidrogenate pentru grăsimile trans.

De menționat că 22 de instituții preuniversitare din Republica Moldova au fost selectate pentru implementarea inițiativei europene de Școli Sănătoase (SHE – School for Health in Europe). Activitățile în cadrul acestor instituții sunt coordonate de către CSPT teritoriale.

Acțiuni de promovare a alimentației sănătoase pentru preadolescenți și adolescenți se vor realiza în municipiul Chișinău și în școlile din 20 de raioane-pilot ale proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” din faza I și anul 1, faza II de implementare.

În Republica Moldova, se consumă de 2 ori mai multă sare și circa de 10 ori mai multe grăsimi trans. Recomandarea OMS pentru consumul sare este de până la 5 g zilnic. Pentru grăsimile trans, recomandările sunt de până la 1% din cantitatea de energie necesară zilnică, sau de 1g de grăsimi trans din 100g de grăsimi sau uleiuri consumate zilnic.

Inapoi la arhiva noutaților