Partidul Acțiunii Comune – „Congresul Civic” salută decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 11 iulie 2021, transmite CURENTUL.
Formațiunea menționează că decizia a fost luată în condițiile unei confruntări dintre niște partide-clanuri, fiecare dintre acestea încălcând legea și nerespectând Constituția de nenumărate ori.
„Congresul Civic ” afirmă că Moldova are nevoie de resetare, iar alegerile parlamentare anticipate vor permite ca țara să scape de deputații care simbolizează perioada statului capturat.
„Acum este importantă organizarea unor astfel de alegeri care vor permite să fie schimbat realmente programul dezastruos al Republicii Moldova.
Alegerile ar trebui să devină o platformă pentru o competiție de idei și programe pentru viitorul țării și nu o luptă dintre două echipe de lichidatori. Dar niciuna dintre aceste echipe nu are idei pentru viitor.
Ambele partide favorite transpun agenda zilei într-o nouă dezbatere despre alegerea geopolitică a Moldovei, lansând vechile povești de groază despre guvernul mondial, „soros-iști” și iminenta invazie a egalității de gen, pe de o parte și despre tancurile de pe Nistru, pe de altă parte.
Dacă alegerile se vor desfășura în acest sistem de coordonate, în Moldova nu se va schimba nimic. Țara va merge în continuare spre linia de finiș care este deja foarte aproape – este vorba despre anul 2025, când, conform tuturor prognozelor, va avea loc colapsul economic și falimentul social inevitabil.
Clasa politică actuală a devenit un generator de accelerare pe calea către acest „punct de neîntoarcere”. Noi știm cu toții despre ce vorbesc politicienii din Moldova. Și noi toți înțelegem foarte bine că ei nu vorbesc despre ceea ce este mai important:
— Moldova, ca stat, se deplasează cu o viteză maximă spre stația terminus. Provocările cu care s-a confruntat nu pot fi depășite în cadrul vechii abordări a politicului. În 30 de ani, populația țării s-a redus cu o treime;
— La noi se înregistrează cel mai înalt nivel al mortalității infantile din Europa și incidențe exorbitante de cancer și tuberculoză;
— Majoritatea absolută a cetățenilor care trăiesc în afara Chișinăului abia de supraviețuiesc într-o sărăcie aproape medievală, când veniturile abia de le ajung pentru mâncare;
— La noi sunt cele mai exorbitante prețuri la resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, sectorului agrar și tehnologiilor moderne;
— Sistemul nostru educațional alunecă spre nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
— Pandemia a demonstrat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al acestui cuvânt. Cetățenii care ani la rând au plătit impozite în bugetul de stat nu au beneficiat de niciun fel de susținere. Statul s-a retras în cel mai dificil moment pentru cetățeni.
Astăzi, Moldova nu are nevoie de o operație estetică pentru o nouă „reformă a sistemului justiției”. Și cu atât mai mult, țara nu are nevoie de o nouă schimbare a plăcuțelor cu nume în sala de ședințe a parlamentului. Țara are nevoie de schimbări radicale – echitate și modernizare”, se spune în declarația Congresului Civic.
Cristina Pendea