[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conferința „Businessul Fructelor în RM” se va desfășura și în acest an
4 Decembrie

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, organizează cea de-a patra ediție a Conferinței naționale: „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care își propune să familiarizeze producătorii cu inovații tehnologice și soluții comerciale din sectorul fructelor, transmite CURENTUL.

Evenimentul se va desfășura în zilele de 6-7 decembrie și va întruni peste 140 de pomicultori din toate regiunile țării, precum și experți în domeniul producerii fructelor și comercianți din Olanda, Italia, Germania și Austria, precum și din Israel și România.

„Subiectele abordate în cadrul conferinței vor fi axate în special pe problemele și provocările privind exportul de fructe moldovenești, dar și pe înlăturarea lacunelor care împiedică fructele moldovenești să fie mai competitive pe piețele externe, astfel ca fructele produse în Republica Moldova să ajungă nu doar pe piața CSI, dar și pe alte piețe. Aceste teme au fost identificate în rezultatul activităților desfășurate de asociație pe parcursul anului curent: vizite de studiu, târguri și expoziții internaționale, instruiri, dar și pornind de la necesitățile formulate de producătorii agricoli, membri ai Moldova Fruct”, se spune într-un comunicat de presă.

În anul 2018, producătorii de fructe au obținut cea mai mare recoltă de mere de la independență – 600 mii tone. Au fost recoltate 115 mii tone de prune, 19,5 mii tone de cireșe, 16 mii tone de caise și 8 mii tone de piersici.

Piața principală pentru exportul fructelor moldovenești rămâne Federația Rusă, însă se consideră că România a devenit a doua destinație pentru fructele moldovenești. Spre exemplu, în primele 10 luni ale anului 2018, doar prune au fost exportate peste 8 600 tone, o creștere cu 32%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Republica Moldova deține în prezent: 52 mii hectare meri, 22,5 mii ha pruni, 7,8 mii ha piersic, 9,1 mii ha cireș/vișin, 4,2 mii ha cais.

Toate aceste aspecte vor fi dezbătute în cadrul unor sesiuni tematice, iar participanții vor putea împărtăși idei şi păreri în cadrul unui panel de tip Business to Business cu reprezentanți ai rețelelor de magazine din UE şi țările CSI.

Conferința Businessul Fructelor în Republica Moldova se va desfășura în cadrul Complexului Turistic din localitatea Costești, Ialoveni, începând cu ora 10:00.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților