[ X ]
Conducta transbalcanică – o opțiune pentru reversul de gaze naturale? Sergiu Tofilat explică riscurile
17 Decembrie

Expertul energetic Sergiu Tofilat spune că reversul de gaze naturale prin conducta transbalcanică ar fi opțiune, în afară de ruta clasică, prin Ucraina, altă opțiune care ar asigura cu gaz toată Moldova și Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria, care ne produce lumina, dar pe lângă acest aspect, apar alte nuanțe, transmite CURENTUL.

Sergiu Tofilat spune că nu vom putem aduce gazul în regiunea transnistreană, ca să producem energie electrică.

„Ce facem cu energia electrică și de la cine vom cumpăra acest gaz prin conducta de nord?

A treia opțiune, pe care o examinează guvernul, să primim gaze din depozitele din Ucraina, nu ar asigura totalmente consumul de gaze. Această rută ar salva Bălțiul, Chișinăul, adică nordul și centrul republicii, dar la sud n-ar ajunge. De asemenea, n-o să putem aduce gazul în regiunea transnistreană, ca să producem energie electrică. Și aici apar o serie de întrebări: ce facem cu energia electrică și de la cine vom cumpăra acest gaz prin conducta de nord? E clar că n-o să fie tranzit prin Ucraina, înseamnă că gazul acela cuiva aparține. Ori e Naftogaz, ori vreun trader european. Înseamnă că vor fi alte condiții de plată”, spune Sergiu Tofilat.

Un risc ar fi putem rămâne datori Ucrainei.

„Trebuie un acord cu proprietarul de gaz, probabil al celui din depozitele din Ucraina, un alt acord cu operatorul de transport al rețelelor ucrainene, care încă nu-i certificat, e o companie nou-creată după regulile europene. Iar dacă nu-i certificat, nu putem semna contract cu dânsul. Deci trebuie să vedem când o să fie finalizată procedura de certificare și când noi putem semna contractul.

Și cel mai important: OK, noi procurăm acest gaz și îl dăm cui? Îl dăm la Moldova-Gaz, care îl vinde consumatorului final. Moldova-Gaz încasează banii, dar mai departe trebuie să ne asigurăm cum Moldova-Gaz va plăti banii anume la Naftogaz sau traderului european și nu va plăti, să zicem, la Gazprom, unde avem datorii de peste 7 miliarde de dolari. Noi riscăm ca acești bani să fie încasați de Gazprom și noi să rămânem datori încă și Ucrainei pentru gaz”, a mai spus Sergiu Tofilat pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților