[ X ]
Conducerea țării a comemorat și exprimat recunoștință celor ce au luptat în conflictul armat de pe Nistru
2 Martie

Conducerea țării a participat la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru, transmite CURENTUL.

Astăzi, 2 martie, Republica Moldova marchează „Ziua Memoriei și Recunoștinței” în contextul evenimentelor din 1992.

Președintele țării, Maia Sandu a menționat că astăzi este o zi de durere și pierderi. „Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă, un zid pus între comunitățile noastre. Am pierdut vieți omenești, liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial. Între oamenii celor două maluri nu există neînțelegeri. Avem aceleași nevoi, sărăcie, izolare, corupție, neîncredere în instituții. Ne închinăm în fața veteranilor conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova. Atacată în 1992 de cei care nu doreau independența, dezvoltarea și binele țării noastre, acum nu răsuflă liber. În memoria celor care și-au pierdut viața, avem datoria să nu cedăm în fața hoților, să construim o societate a dreptății, a bunăstării pentru toți. Azi îi deplângem pe cei căzuți și răniți, suntem alături de părinții nealinați la bătrânețe, soțiile văduvite, copii deveniți orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos de o mare durere”, a spus Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a spus că avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi. „Ne închinăm în fața părinților lor pentru că au crescut bărbați adevărați, puternici, devotați poporului. Astăzi este ziua când putem să ne întâlnim cu veteranii și să ne exprimăm recunoștința și să ne cerem iertare pentru experiența dureroasă și să ne amintim de durerea lor. Nu putem schimba istoria, dar putem învăța această istorie să nu facem greșeli, să promovăm o bună înțelegere și respect reciproc”, a spus Zinaida Greceanîi.

Premierul interimar al țării, Aureliu Ciocoi a spus că va face tot posibilul ca generațiile următoare să studieze eroismul de care au dat dovadă cei ce au participat la conflictul armat. „Îmi desprind profunda pioșenie pentru cei care și-au pierdut viața în acele lupte și mă închin în fața Domniilor Dvs. pentru eroismul de care ați dat dovadă, pentru cei care ați vărsat sânge și cei care ați pierdut tinerețea pentru apărarea suveranității și integrității Republicii Moldova. Vreau și voi face tot posibilul să asigurăm ca eroismul Dvs. va fi studiat de generațiile următoare. Ceea ce ați făcut Dvs. trebuie să rămână pe vecie în memoria țării și poporului. Vă mulțumesc din suflet pentru faptul că suntem memoria vie a acelor vremuri și vă asigur că atât Guvernul interimar, dar și viitorul Guvern, va depune tot ce va sta în putință să satisfacă cerințele Dvs. în măsura posibilităților bugetare”, a spus Aureliu Ciocoi.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților