[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea statului a discutat despre aprobarea bugetului de stat pentru 2021 către finele anului
23 Noiembrie

Aprobarea bugetului de stat și politica bugetar-fiscală pentru 2021 au fost discutate, astăzi, în cadrul ședinței comune a Președintelui țării, Igor Dodon, Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul țării, Ion Chicu, transmite CURENTUL.

În cadrul unor declarații de presă, Premierul Ion Chicu a spus că s-a discutat agenda pentru următoarele 2-3 săptămâni.

„Am discutat despre graficul de prezentare în Parlament a documentelor. La Guvern vor fi examinate luni, pe 30 noiembrie sau pe 2 decembrie. Mai mulți colegi de la Ministerul Finanțelor și alte instituții nu sunt la locul de muncă din cauza pandemiei, dar depunem eforturi pentru ca, cel târziu, pe 1 decembrie să fie aprobate. Imediat, documentele vor merge în Comisii, ulterior să fie votate în lectura întâi în Parlament”, a spus Ion Chicu.

De asemenea, Premierul a spus că bugetul pentru 2021 a fost elaborat având la bază abordarea din 2020 cu investiții în infrastructură și plăți sociale la nivel major.

„Fondul rutier va fi destul de impresionat cu 1,7 miliarde de lei. Proiectul „Drumuri bune” va fi finanțat cu alte 900 mln. lei. Fondul Ecologic Național va fi finanțat cu 500 mln. lei pentru sisteme de apă și canalizare. Venim cu modificări la legea nr. 270 și cu majorări de salariu pentru toți cei angajați în sectorul bugetar. De la 1 ianuarie tot personalul medical va avea majorări de salariu cu 30%. Pentru transferurile către APL vor fi alocate mijloace din modificările făcute. Politica bugetar-fiscală a fost intens consultată cu publicul larg, este finalizată și va fi aprobată conform aceluiași grafic. Vom oferi mai multă flexibilitate pentru unele taxe către APL”, mai spune Premierul.

De asemenea, politica bugetar-fiscală conține și măsuri de susținere a business-ului.

„Sunt mai multe măsuri incluse. Cea mai importantă este menținerea locurilor de muncă prin subvenționarea impozitelor aferente salariilor, pentru care s-au alocat 300 mln. lei”, a spus Ion Chicu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților