[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea Platformei „DA” a discutat despre soluții pentru transportul de pasageri și mărfuri cu Comisarul European pentru Transporturi
31 Ianuarie

Andrei Năstase, Președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, și Igor Munteanu, Președintele Comisiei Control al Finanțelor Publice a Parlamentului RM, au avut o întrevedere de lucru cu Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi, transmite CURENTUL.

În cadrul discuției de la sediul Comisiei din Berlaymont au fost abordate o serie de aspecte legate de identificarea unor proiecte structurale în vederea aducerii Republicii Moldova în cadrul Planului de Investiții pentru rețeaua extinsă TEN-T a Uniunii Europene, cu aplicarea de soluții multifuncționale pentru transportul de pasageri și cel de mărfuri.

„Accesul la finanțări comunitare pe termen mediu și lung este dependent de transparența procesului de achiziții publice, vizibilitatea și valoarea proiectelor față de alternativele lor. Reprezentanții Platformei DA au solicitat Comisarului pentru Transporturi, Adina Vălean, să-și îndrepte atenția asupra unor proiecte speciale în transportul național și internațional, care vor deschide acces la finanțări mari, dar și la obligația de a accelera transpunerea riguroasă a aquis-ului comunitar în legislația și practicile administrative ale sectorului de transporturi din R.Moldova.

Uniunea Europeană așteaptă proiecte mature de modernizare a sistemului de transport rutier și feroviar, elaborate în temeiul standardelor tehnice (aquis) ale UE, interoperabilitate, siguranță, securitate, management al traficului, politici sociale, mediu sănătos și achiziții transparente. Există proiecte, în opinia reprezentanților Platformei DA, care pot interesa în mod direct Comisia”, se spune în comunicat.

Comisarul pentru Transporturi a luat act de poziția Platformei DA în privința implementării angajamentelor Republicii Moldova din Acordul de Asociere, amenințările existente în acest domeniu al infrastructurilor critice (aerian, terestru, fluvial). S-a reiterat disponibilitatea Platformei DA de a furniza Comisiei sprijin în vederea promovării proiectelor prevăzute în structura Rețelei Trans-Europene de Transport (TEN-T). Astăzi, Platforma DA reprezintă un partid parlamentar, încercat în mai multe bătălii politice, dedicat misiunii de modernizare și dezvoltare a serviciilor de transport din Republica Moldova.

Aceasta a fost prima discuție a unui partid politic din Republica Moldova la sediul Comisarului european pentru Transporturi în anul 2020.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților