[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea PAS a vorbit cu primarii: „O problemă majoră este că unii nu respectă regimul de carantină”
20 Martie

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a vorbit, într-un live, despre situația epidemică la nivel local și problemele cu care se confruntă primarii din raioanele țării, informează CURENTUL.

Maia Sandu a menționat că au reușit să vorbească cu circa 80 de primari din 24 de raioane, în special cu primari din PAS. „Din discuțiile cu primarii am identificat probleme majore pe care vrem să le facem publice și cerem ca autoritățile să vină cu soluții”, a spus Sandu.

Iată care sunt problemele identificate:

„1. O primă problemă este lipsa unor instrucțiuni foarte clare, a unui protocol dacă doriți, care să indice primarilor și echipelor de la Primărie cum să monitorizeze acești oameni care s-au întors recent de peste hotare. E nevoie ca Guvernul, în regim de urgență, să elaboreze aceste protocoale și să le transmită în următoarele ore.

2. Lipsa informațiilor exacte despre numărul celor care au venit acasă. Primarii sun că numărul oamenilor reveniți acasă este mai mare decât cifrele pe care le indică Poliția de Frontieră. E nevoie de un mecanism prin care primarii ar putea să raporteze la nivel central aceste cifre.

3. O problemă majoră este că unii nu respectă regimul de carantină. Aici cu toții trebuie să ne mobilizăm. În același timp, autoritățile trebuie să ajute primarii să suplimenteze resursele ca să poată fi îndeplinită această sarcină.

4. Despre satele care au intrat în carantină. Este nevoie de un protocol separat pentru Administrația publică Locală din aceste sate. Autoritățile trebuie să facă publică lista acestor sate. Oamenii în aceste sate se confruntă cu lipsa măștilor, mănușilor, dezinfectanților și este nevoie ca autoritățile să ajute aceste Primării. Este și problema aprovizionării cu produse alimentare, uneori nu sunt în cantități suficiente, alteori cresc prețurile și oamenii nu își pot permite aceste produse.

5. Pentru mulți primari nu este clar cum activează Primăria în regim de urgență, dacă angajații Primăriei pot fi antrenați în fiecare zi la muncă. Guvernul trebuie să facă o claritate. În primul rând, primarul, medicul de familii și alți angajați trebuie să fie asigurați cu măsuri de protecție. O întrebare serioasă este în raport cu asistentul social, dacă el trebuie să activeze. Noi credem că acesta trebuie să activeze în continuare, pentru că sunt oameni singuri, neajutorați, care trebuie ajutați zilnic și întrebați de ce au nevoie. Dar și aceștia trebuie să fie pregătiți, trebuie să existe și un protocol pentru asistenții sociali”, a spus Sandu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților