[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea MAI a semnat un memorandum de înțelegere cu Biroul de Justiție Penală și Aplicare a Legii din SUA
21 Mai

Delegația MAI a avut o întrevedere cu asistentul Secretarului de Stat adjunct al Biroului justiție penală și aplicare a legii (INL), al Departamentului de stat din SUA, Daniel L. Foote, transmite CURENTUL.

În cadrul acestui dialog, părțile au făcut o generalizare a activităților delegației MAI din această săptămână, iar ministrul Alexandru Jizdan a mulțumit Biroului INL și Ambasadei SUA pentru implicarea proactivă în procesele care au loc în instituție, menționând despre necesitatea consolidării organelor de drept pentru a putea oferi servicii de calitate orientate spre cetățean.

Oficialul american, a vorbit despre prerogativele pe termen mediu ale Statelor Unite, aferente implementării Strategiei de dezvoltare a Poliției, subliniind că SUA sprijină vectorul de integrare europeană al Republicii Moldova .

În acest context, ministrul Alexandru Jizdan împreună cu reprezentantul INL au semnat un memorandum de înțelegere pentru anii 2017 – 2019. Acest document a fost elaborat în urma implementării de către cele două părți a proiectelor din domeniul aplicării legii, stabilite de către Guvernul RM și Guvernul SUA, prin intermediul Scrisorii de Acord, și vine să stabilească rolul celor două părți, dar și acțiunile care trebuie realizate.

Astfel, Ministerul de Interne va realiza scopurile și obiective stabilite în proiectele inițiate cu susținerea partenerilor americani, iar INL va oferi sprijin, cum ar fi: cursuri de pregătire, vizite de studiu, asistență tehnică necesară în activitățile de consolidare a capacităților organelor de drept din RM, pentru a implementa cu succes reformele de politici, care sunt în concordanță cu standardele internaționale.

Totodată, delegația MAI s-a întâlnit și cu Șeful misiunii din Washington (Organizația națională pentru migrație OIM), Luca Dall’Oglio. În cadrul discuțiilor, a fost prezentată activitatea IOM în SUA și cooperare cu autoritățile americane. Ministrul Alexandru Jizdan, a mulțumit pentru implicarea și suportul oferit Republicii Moldova în procesul de modernizare și schimbare în domeniul Afacerilor Interne, în special, pentru poliția națională.

Oficialul din cadrul OIM a menționat despre cooperarea eficientă cu MAI din RM, dar și eforturile instituționale care se observă la nivel internațional, fapt care spune despre consolidarea capacităților serviciilor MAI. De asemenea, Luca Dall’Oglio a făcut o trecere în revista a evoluțiilor din domeniul afacerilor interne, în special, cadrul legal și politicile statului. Acesta a subliniat și despre eforturile BMA, IGP și DPF în acest sens și exercițiile realizate în comun, care asigură sporirea capacităților operaționale, reiterând că RM se poate baza pe suportul organizației OIM.

aaa

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților