[ X ]
Conducerea CUB a mers la București. Pe agendă – cooperarea cu partenerii liberali
27 Aprilie

În zilele de 24-26 aprilie, conducerea Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a aflat într-o vizită la București. Vizita a inclus întrevederi importante cu primarii sectoarelor 2 și 6 a Municipiului București, cu Președintele Academiei Române, Academicianul Ioan Aurel Pop, discuții cu reprezentanții partidului Uniunea Salvați România (USR) și participarea plenară a membrilor delegației CUB în cadrul unor evenimente publice, printre care Conferința „Cyber Diplomacy”, găzduită la sediul Camerei Deputaților din Parlamentul României, dar și o primă dezbatere publică inițiată de CUB asupra „spațiilor comune integrate România – Republica Moldova”, găzduită de Universitatea București.

În prima zi a vizitei, Președintele CUB, Igor Munteanu, însoțit de trei membri ai Biroului Politic Național (BPN), Igor Klipii, Secretar General, Generalul Victor Țărnă și Colonelul Iurie Briceag, a purtat discuții de lucru la sediul USR, la invitația Președintelui USR, Cătălin Drulă și a lui Cristian Ghinea, Directorul Centrului de Politici Publice, fostul Ministru al Fondurilor Europene. CUB și USR sunt partide afiliate la familia liberală europeană, Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) din Parlamentul European. Părțile au convenit asupra unui cadru de cooperare intensificat, care va include promovarea  inițiativei private, consolidării statului de drept și prevenirea întăririi structurilor liberale în Europa.

În continuare, CUB a vizitat două primării a Municipiului București, Sectorul 2 și 6, unde delegația CUB a fost primită de Primarii acestor sectoare, care și-au manifestat interesul de a coopera la modul cel mai practic posibil în vederea îmbunătățirea serviciilor publice la nivel municipal din Republica Moldova. Delegația condusă de Președintele Igor Munteanu a fost primită la Primăria Sectorului 2 de Primarul Radu Mihaiu (USR) și Elena Tudose, City Manager și la Primăria Sectorului 6 de Primarul Ciprian Ciucu, reprezentanți de marcă ai administrației liberale din România.

Părțile au reiterat disponibilitatea de a oferi consistență sporită cooperărilor existente între România și Republica Moldova, valorificând urgențele în atragerea fondurilor europene și românești la dezvoltarea orașelor și comunelor din Republica Moldova, dar și sporirea capacităților locale de a schița și implementa ulterior proiecte inovatoare pe domeniul digitalizării serviciilor municipale, susținerii mediului privat și creării de noi platforme și spații comune integrate.

Ulterior, delegația CUB a fost onorată să discute cu Președintele Academiei Române, Academicianul  Ioan-Aurel Pop. În cadrul întrevederii acceptate de eminentul istoric și personalitate excepțională a mediului academic românesc, CUB și-a prezentat propunerile în vederea construirii de „spații comune integrate”, ca instrument de apropiere și integrare activă a potențialului cultural și științific românesc. „Nu ar trebui să existe nici un fel de ezitări în acest proces de sinergie academică și științifică”, a spus Igor Munteanu în cadrul întrevederii. Părțile au trecut în revistă paleta extinsă a cooperărilor academice, reiterând poziția inițială a Academiei Române de a susține dezvoltarea durabilă a cercetării locale, consolidarea potențialului științific și educația națională, ca elemente cheie pentru competiția globală și beneficiul integrării.

De asemenea, delegația CUB a organizat un eveniment public în care s-a discutat despre conceptul spațiilor comune integrate în arhitectura parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, cu participarea comunității basarabenilor din București. Subiectul abordat a trezit un interes viu printre studenții invitați la eveniment, dar și oameni de cultură, foști combatanți și cercetători de la mai multe universități prestigioase din România.

Totodată, Președintelui Igor Munteanu a participat în cadrul conferinței „Cyber Diplomacy in the regional security context”, organizată sub patronajul Camerei Deputaților a Parlamentului României. În alocuțiunea sa, Igor Munteanu, a făcut o analiză a tipurilor de incidente cyber din anul 2022-2023, care-au inclus 148 alerte cu bombă în cca 885 instituții de stat, în 50 de locații diferite și infrastructură critică, atacurile cu mesaje scam și phishing, fraude bancare, furt de date, dar și acțiunile tot mai sofisticate de integrare a propagandei și dezinformării în tacticile de război hibrid, pornite de Rusia, ca stat agresor, contra Republicii Moldova.

La finalul vizitei, conducerea CUB a avut o întâlnire de lucru cu Directorul Oficiului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann for Freedom (FNF), Raimar Wagner. În contextul intrării CUB în familia liberalilor europeni se manifestă un interes mutual de a contribui la o mai bună educație antreprenorială a cetățenilor, la constituirea unei societăți liberale responsabile în Republica Moldova. Părțile au reafirmat angajamentul de a susține dialogul politic, ideile autentic liberale, dar și creșterea competenței în domeniul guvernării locale și naționale.

e228493b-4601-491e-9e58-81e741ab1807 343462828_1395874401235143_4964623738270667117_n (1) 343153493_151392001224128_626331887469380262_n 342837746_150176098017333_7776232978416830147_n

Inapoi la arhiva noutaților