[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea ANRE a discutat cu misiunea FMI despre tarifele la energia termică și la gazele naturale
27 Iulie

Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI).

Misiunea FMI, care este condusă de Ruben Atoyan, se află în vizită în țara noastră cu scopul de a discuta despre progresele înregistrate de autoritățile din Republica Moldova responsabile de implementarea obiectivelor trasate în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare (MPEF).

În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte printre care evoluția și structura tarifelor la gazele naturale și energie electrică, procesul de certificare a operatorilor sistemului de transport a energiei electrice și a gazelor naturale, provocările cu care se confruntă în prezent sectoarele reglementate de ANRE și măsurile ce urmează a fi întreprinse în contextul actualei crize energetice.

Directorul general al ANRE, Veaceslav Untila a menționat că una din prioritățile ANRE este certificarea operatorilor de sistem SRL „Moldovatransgaz” și Î.S. „Moldelectrica”, exprimându-și speranța că recentele amendamente la Legea privind gazele naturale și Legea cu privire la energia electrică vor contribui la finalizarea procesului de certificare a operatorilor respectivi.

Reprezentanții FMI au apreciat înalt modul în care ANRE a aplicat mecanismele de ajustare a tarifelor la gazele naturale în contextul creșterii semnificative a prețurilor de import din ultimele luni. Părțile au mai discutat și despre provocările ce țin de acumularea devierilor financiare în sectorul gazelor naturale.

Misiunea FMI a încurajat ANRE să intensifice cooperarea cu Secretariatul Comunității Energetice și dialogul cu alți parteneri externi în vederea transpunerii directivelor UE în actele de reglementare naționale.

Inapoi la arhiva noutaților