[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea ANRE a avut o întrevedere cu misiunea FMI
3 Noiembrie

La data de 2 noiembrie 2022, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI).

Misiunea FMI, care este condusă de Ruben Atoyan, se află în vizită în țara noastră cu scopul de a discuta despre progresele înregistrate de autoritățile din Republica Moldova, responsabile de implementarea obiectivelor trasate în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare (MPEF).

În contextul actualei crize energetice, discuțiile s-au axat mai mult pe evoluția prețurilor la energia electrică și gaze naturale din ultima perioadă și impactul creșterii acestora asupra consumatorilor din Republica Moldova. Reprezentanții FMI au fost interesați de soluțiile identificate și măsurile întreprinse de autorități în scopul asigurării continuității alimentării țării cu energie electrică, urmare a sistării livrărilor din Ucraina și refuzul centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022.

Părțile au abordat și modul în care ANRE a aplicat mecanismele de ajustare a tarifelor la gazele naturale și energie electrică în contextul creșterii vertiginoase a prețurilor din regiune cât și a volatilității surselor de aprovizionare. Reprezentanții FMI au menționat că ajustarea promptă a tarifelor este o măsură necesară pentru a asigura un nivel suficient de lichidități care să le permită operatorilor de piață să-și desfășoare activitatea în regim normal pentru a nu afecta furnizarea de resurse energetice către consumatorii finali.

Reprezentanții FMI au apreciat disponibilitatea specialiștilor de la ANRE de a oferi informații clare și detaliate și au exprimat speranța că Republica Moldova va face față provocărilor extraordinare din sectorul energetic.

300X153_singleNewsAdditional_1667473113_roRgLwzZcvH9h1L8Lp4S8u2jYAvoLSnlU12vb2LV.jpeg 300X159_singleNewsAdditional_1667473113_WTkcbWM91tmaDeG6Fu7PV78ymwARgXvhil8wwlQD.jpeg 775X504_singleNews_1667473113_RwGvdTYaLHhCyq4CkMDFCwIZ5kTaRBncoa11KIA7.jpeg

Inapoi la arhiva noutaților