[ X ]
[ X ]
[ X ]
Concluziile ANTA și INSP privind monitorizarea rutelor de transport de pasageri: Se atestă un flux sporit dimineața și seara
26 Februarie

După decizia din 20 februarie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Agenția Națională Transport Auto (ANTA) împreună cu reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Asociațiile patronale de transport rutier și Gările Auto Moderne au desfășurat o ședință. Urmare acestei ședințe s-au luat mai multe decizii, transmite CURENTUL.

ANTA anunță că începând cu 18 februarie curent, inspectorii Agenției și Inspectoratului național de securitate publică, au intensificat activitățile de monitorizare și control în municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Comrat, Cimișlia, Căușeni, Ștefan Vodă, Orhei, Ialoveni, Strășeni, Călărași și Soroca.

În perioada 20 – 25 februarie 2021, s-a atras atenție sporită asupra numărului de pasageri transportați în mijloacele de transport public antrenate la deservirea rutelor locale, raionale, cele din suburbiile municipiilor Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul cât și la rutele interraionale.

„Analizând informația acumulată în cadrul operațiunilor de control efectuate atât în zilele cu flux sporit de călători, cât și în zilele de odihnă (doar la intrările în mun. Chișinău au fost verificate zilnic cîte 160 – 170 de autobuze), se constată că la rutele interraionale fluxul de călători este scăzut, mijloacele de transport efectuează rutele cu 5-7 persoane într-o direcție și retur poate să transporte până la 8-10 persoane, capacitatea de îmbarcare fiind de circa 40-50 %, cu excepția rutelor suburbane, unde fluxul de călători în orele matinale constituie 18-20 pasageri.

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, fluxul a crescut în orele matinale și au fost înregistrate până la 15-18 persoane, din capacitatea de îmbarcare a autobuzelor cu 21-25 locuri pe scaune.

Cu referire la rutele locale, municipale cât și unele curse raionale, problema aglomerării este înregistră la fel în orele de vârf dimineața și seara când toți pleacă și revin de la serviciu.

Din cauza restricțiilor impuse de către autoritățile din țările vecine, mai multe rute/curse regulate internaționale la moment nu se efectuează, iar în autocarele care au fost supuse verificării persoanele transportate tur-retur sunt în număr de 4-6 per cursă, aproximativ 20-25 % la sută din capacitatea de îmbarcare.

La cursele ocazionale internaționale, numărul de călători spre țările europene este puțin mai mare, însă la fel nu depășește 50-60 % din capacitatea de îmbarcare a autobuzelor”, se arată în concluziile ANTA.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților