[ X ]
[ X ]
[ X ]
Concluzie: Platforma achizițiilor publice în RM trece prin diferite faze de pilotare, dar tot nu se reușește crearea în format electronic
24 Noiembrie

Platforma achizițiilor publice în R. Moldova trece prin diferite faze de pilotare, dar tot nu se reușește crearea în format electronic. Această concluzie a fost comunicată în cadrul dezbaterilor publice privind implementarea prevederilor Acordului de Asociere în domeniul achizițiilor publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Fundația Konrad Adenauer, transmite CURENTUL.

Scopul dezbaterii a fost de a evalua progresele înregistrate de RM în domeniul implementării prevederilor Acordului de Asociere în domeniul achizițiilor publice. Astfel, s-au făcut analize ale cadrului normativ și a întreg domeniului. Un alt obiectiv a fost depistarea problemelor și tergiversărilor în acest domeniu și identificarea recomandărilor practice pentru a genera o schimbare.

Principalele angajamente au fost directivele privind atribuirea contractelor de concesiune, achizițiile publice și achizițiile efectuate de entitățile care desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale.

Evoluțiile: s-a făcut cadrul legal de transpunere și cadrul secundar. În cadrul secundar intră: Planul Național de implementare a Acordului de Asociere 2017-2019; Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2016-2020; Planul de Acțiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru anii 2016-2018; reorganizarea Agenției Naționale Achiziții Publice: Organizarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Analiza progresului demonstrează că procesul de reformă este în curs de desfășurare și au fost înregistrate rezultate importante, printre care Agenția Națională pentru Soluționarea Concesiilor, recunoașterea certificatelor, transparența, timpul de atribuire pentru contractele de pilotare a e-achizițiilor.

S-au înregistrat și unele probleme ce țin de procedurile de achiziții publice. Se află în Parlament proiectul de modificare a legii și toate cumva sunt în contradicție cu prevederile Acordului de a nu respecta cadrul formal.

Tergiversarea implementării e-achizițiilor: Din 2012, achizițiile publice în Moldova tot trec prin faza de pilotare, dar tot nu se reușește să fie implementat o platformă, care ar obliga toate instituțiile să desfășoare achiziții în format electronic.

Recomandări: trecerea mai rapidă la achiziții publice electronice, renunțarea la majorarea numărului de excepții, simplificarea cererii pentru reprezentanții societății civile, stabilirea indicatorilor de risc, care vor sta la baza controlului ex-post, asigurarea unul proces deschis și transparent în procesul transpunerii directivelor din 2014.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților