[ X ]
[ X ]
[ X ]
Concluzie: Legea liberalizării și stimulării fiscale va anihila rezultatele investigației de elucidare a „furtului bancar”
13 Februarie

Studiul „Amnistia fiscală din 2007 și liberalizarea capitalului & stimularea fiscală din 2016”, elaborat de experții Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” – Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță, a fost lansat astăzi, 13 februarie 2017, în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

Autorii studiului au examinat tezele legate de Legea liberalizării și stimulării fiscale, care a stârnit discuții aprinse în societatea moldovenească. Ei au prezentat un eventual impact al legilor asupra investigației furtului miliardului și asupra economiei moldovenești.

Astfel, în urma cercetării, autorii au menționat că Legea liberalizării și stimulării fiscale – inițiativă legislativă elaborată în 2016:

· va anihila rezultatele investigației de elucidare a furtului bancar și recuperare a banilor, efectuată de compania Kroll. Există suspiciuni rezonabile că banii din „miliardul furat” ar putea fi legalizați prin intermediul acestei legi;

· va împiedica recuperarea mijloacelor financiare la bugetele locale;

· va submina agenda de reforme în domeniul justiției, fiindcă prevede excepții de control din partea organelor de urmărire penală și a Autorității Naționale de Integritate asupra persoanelor care își vor legaliza averile dobândite în mod fraudulos;

· va transforma Republica Moldova într-o „zonă gri” de legalizare a banilor iliciți, prin invadarea de „bani murdari” de proveniență obscură”.

CURENTUL precizează: Studiul va fi publicat în al doilea număr al revistei de cercetare politică aplicată, editată de IDIS – ”HYBRID POWER STATEWATCH”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților