[ X ]
Conceptul proiectului de modificare a legislației în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, supus dezbaterilor publice la Parlament
21 Noiembrie

Conceptul proiectului de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și a Legii privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor a fost supus dezbaterilor publice la Parlament. Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Directorul interimar al Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor (SPCSB), Adrian Munteanu, a prezentat sinteza recomandărilor pentru modificarea legislației, formulate în urma consultărilor cu BNM, Asociația Băncilor din Moldova și Asociatia Businessului European, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, alte asociații profesionale și instituții publice, dar și cu partenerii de dezvoltare. În total, participanții la procesul de consultare au înaintat circa 200 de propuneri, dintre care aproape jumătate, însoțite de argumentări relevante, au fost acceptate. „Am reușit să găsim soluții oportune care să fie integrate în textul final al proiectului”, a menționat Adrian Munteanu.

Vasile Grădinaru, președintele Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, a vorbit despre concluziile grupului făcute în cadrul consultărilor cu instituțiile financiar-bancare, autoritățile de reglementare și cele de prevenire și combatere a fraudelor financiare. Mai multe dintre acestea au fost încorporate în textul proiectului.

Lilian Carp, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a apreciat drept foarte utile și importante propunerile generate în procesul de consultări, având în vedere că este un domeniu complex și necesită eforturi comune pentru a crea un cadru legislativ eficient și funcțional. „Ne-am propus să mergem pe calea discutării publice înaintea elaborării conceptului și doar după aceasta să înregistrăm proiectul ca să obținem un document complet”, a relatat Lilian Carp.

După înregistrare, PROIECTUL urmează a fi examinat în cadrul comisiilor parlamentare permanente și apoi prezentat pentru dezbateri în plenul Legislativului. Între prima și a doua lectură va mai urma o dezbatere publică a proiectului, a anunțat președintele comisiei. Se propune ca legea să intre în vigoare la șase luni după adoptare, dar unele prevederi ar putea fi aplicate înaintea acestui termen.

Inapoi la arhiva noutaților