[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conceptul privind gestionarea rețelelor de gaze naturale din proprietatea persoanelor terțe și fără proprietar, discutat de către specialiști
2 Iulie

Ministerul Energiei a organizat discuții publice asupra Conceptului privind gestionarea rețelelor de gaze naturale din proprietatea persoanelor terțe și fără proprietar, aflate în gestiunea Moldovagaz.

Documentul a fost elaborat cu asistența tehnică a Green City Lab Moldova, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova pentru Ministerul Energiei și are drept scop dezvoltarea sustenabilă și asigurarea unui nivel de securitate sporit al aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor finali din Republica Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov prezent la eveniment a menționat că va fi alocat timp suficient pentru ca reprezentanții companiei, dar și toate persoanele vizate să vină cu propuneri în scris, ce vor fi examinate de specialiști pentru a fi găsită o soluție viabilă.

„Vreau toată lumea să fie conștientă că este un proces masiv. E vorba de aproape 16 mii de kilometri de gazoduct. Mai exact sunt peste 900 de localități și peste 100 de mii de persoane implicate.  Este un proces care a stagnat mult timp, apoi criza energetică ne obligat să ne concentrăm pe asigurarea securității energetice și a livrărilor, acum iată avem drept să scop să facem ordine şi în acest domeniu”, a spus Victor Parlicov.

„Am fost bucuroşi să susținem acest proiect, pentru că procesul face parte din obiectivul de reziliență social-economică, subiect ce ține și de securitatea statului. Soluționarea problemei gestionării rețelelor de gaze naturale trebuie să aibă loc doar cu respectarea intereselor oamenilor care au investit banii proprii pentru dezvoltarea sistemului. Fundația Soros Moldova susține Ministerul Energiei care acționează pentru asigurarea securității energetice și, în acest fel, sporește reziliența economică și socială a Republicii Moldova”, a punctat Daniela Vidaicu, directoarea Executivă, Fundația Soros Moldova.

În final s-a decis  crearea unui grup de lucru, din care vor face parte reprezentanții Ministerului Energiei, experți, autori ai studiului și alte părți interesate. Acesta va examina aspectele legale şi economice ale studiului, inclusiv procesele de inventariere – evaluare, declararea utilității publice, includerea în circuitul economic, pilotarea în anumite localități, etc. Propunerile și soluțiile urmează a fi formulate până în data de 15 iulie, ulterior vor mai fi organizate alte runde de dezbateri publice.

Principalele obiective ale Conceptului se referă la crearea cadrului juridic necesar pentru înregistrarea dreptului de proprietate a statului asupra rețelelor care aparțin terților și a celor fără stăpân, dar și asigurarea unui mecanism compensatoriu echitabil pentru persoanele care au realizat investiții în infrastructura rețelelor, în ipoteza aplicării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a gazoductelor.

În prezent, sistemul de gaze naturale al Republicii Moldova este operat de către SRL „Vestmoldtransgaz”, care este desemnat provizoriu în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Există 20 de întreprinderi, titulare de licență pentru desfășurarea activității de distribuție a gazelor naturale, dintre care 12 întreprinderi de distribuție sunt afiliate S.A. „Moldovagaz”, iar una este în procedura falimentului și patru întreprinderi care dețin autorizații pentru operarea sistemului de distribuție închis.

Din rețelele de transport și distribuție a gazelor naturale cu o lungime totală de aprox. 25 799,6 km, cca 35,4 % aparțin întreprinderilor de gaze naturale, cca 60,2% sunt transmise în deservire tehnică operatorilor sistemelor de distribuție gaze naturale, titulari ai licenței pentru distribuția gazelor naturale și cca 4,4% sunt considerate rețele fără proprietari, dar care se exploatează în continuare de operatorii de sistem conform Cerinţelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale. Astfel, întreprinderile nu sunt în drept să investească în modernizarea acestor rețele sau să calculeze amortizarea pentru acestea.

E de menționat că din rețelele de distribuție a gazelor naturale transmise la deservire tehnică la SA “Moldovagaz” şi subdiviziunile sale:

− 44,9% (6643,2 km) se află în proprietatea persoanelor fizice;

− 41,9% (6200,2 km) se află în proprietatea APL;

− 13,3% (1963,3 km) se află în proprietatea persoanelor juridice;

− 7,9% (1173,9 km) sunt deservite fără contract, inclusiv 300 km de reţele fără proprietar.

În urma audierii raportului Curții de Conturi asupra sistemului de gaze naturale, Parlamentul a pus în sarcina Ministerului Energiei elaborarea conceptului privind gestionarea reţelelor de gaze naturale care nu aparţin SA „Moldovagaz” şi înaintarea către Guvern a propunerilor privind forma de administrare şi entitatea ce va administra aceste gazoducte.

Inapoi la arhiva noutaților