[ X ]
Concediu paternal și pentru tăticii din Republica Moldova. Oare vor face față?
30 Septembrie

În Republica Moldova a fost introdus în această primăvară un nou articol, care a completat „Codul Muncii al R. Moldova” , acesta asigură  „Concediul paternal” atât pentru femei, cât și pentru bărbați, informează CURENTUL.

În cadrul unei emisiunii care s-a desfășurat astăzi la portalul de știri „AGORA” s-a discutat pe tema: „Instituirea concediului paternal în Republica Moldova: sunt oare bărbații pregătiți să-și exercite acest drept?” .

Astfel, Ecaterina Mardarovici, expert în egalitatea de gen, președintele „Clubului Politic al Femeilor” din Moldova , a menționat că acest nou articol este unul pozitiv, care asigură șanse egale atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Iată că în sfârșit am făcut un următor pas înainte, care ne-a plasat în spațiul ex-sovietic. Din punctul meu de vedere, consider că este o acțiune care asigură șanse egale atât pentru femei cât și pentru bărbați. Acest nou articol va îmbunătăți relațiile partenerilor în cuplu, deci va avea posibilitatea și bărbatul să îngrijească de copii, în acest mod tăticii își vor da seama că este o mare responsabilitate să crești un copil. Consider că este ceva normal, pentru că trebuie să ne iubim în mod egal copii, atât mamele, cât și tații. Mă bucur că noi am făcut acest prim pas în acest sens. Îndemn bărbați să aplice la acest concediu, pentru că nu s-a muncit în zadar pentru a pune acest nou articol în practică”.

O altă invitată la emisiune, Diana Ciubotaru, șef – adjunct pe Direcția Politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, a explicat care este procedura pe care o poate întreprinde orice bărbat pentru a obține concediul paternal.

„Tatăl copilului nou-născut va beneficia de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice, care se va acorda în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. La cerere se va anexa o copie a certificatului de naştere al copilului. Pe perioada concediului paternal, salariatul va beneficia de o indemnizaţie paternală care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă și care va fi achitată din fondul de asigurări sociale. Cazurile în care angajatorii vor crea situații cu efect de dezavantajare a angajaţilor care i-au concediu paternal vor fi considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor şi se vor sancționa conform legii”.

Menționăm că, pe data de 27 mai, anul curent prezenta lege a intrat în vigoare în Republica Moldova.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților