[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comuna Stăuceni ar putea deveni oraș
24 Aprilie

Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi a Comisiei administrație publică și dezvoltare regională.

Inițiativa legislativă, elaborată de deputata PAS Larisa Voloh, prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului. Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea întrunește criteriile de corespundere a unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș.

Autoarea proiectului de lege, deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, susține că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia. „Luând în considerare nivelul de dezvoltare economică a localității, dezvoltarea infrastructurii locale, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, se constată respectarea criteriilor de corespundere a localității Stăuceni la statutul de oraș, statutul actual de comună fiind depășit”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

De menționat că în componența comunei intră localitățile Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023 numărul populației în comună constituia 9295 de locuitori.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.

Inapoi la arhiva noutaților