[ X ]
Companii importante pentru Moldova: Fabrica de tutun din Orhei International Tobacco SRL
23 Februarie

Portalul www.curentul.md continuă seria de materiale „Companii importante pentru Moldova”. De data aceasta am decis să vă prezentăm Fabrica de tutun din Orhei International Tobacco SRL, care este unul din puţinii producători de produse din tutun din Republica Moldova şi menţine în viaţă o industrie care cândva era una de bază în economia moldovenească.

Fabrica de tutun din Orhei are o istorie bogată, care numără decenii. În aceşti ani, Fabrica a trecut prin numeroase procese şi provocări, reuşind să reziste după destrămarea Uniunii Sovietice, dar şi în sălbaticii ani 90 ai secolului trecut, când s-a distrus cea mai mare parte din ceea ce însemna economie naţională. Iar începând cu anul 2000, Fabrica a urmat un trend ascendent – ritmul de dezvoltare, chiar dacă nu a fost unul vertiginos, i-a permis totuşi să rămână una din companiile de bază din economia naţională, lucru confirmat şi de cifre oficiale.

La moment, Fabrica de tutun din Orhei International Tobacco SRL este unul dintre cei mai mari contribuabili din Republica Moldova, achitând anual, sub formă de impozite şi taxe la buget, circa 325 milioane lei. „Pentru noi este o mare mândrie că nu doar creăm locuri de muncă, dar şi contribuim la dezvoltarea ţării prin impozitele achitate. Este o expresie a solidarităţii noastre cu statul Republica Moldova”, menţionează Serghei Omelico, directorul Fabricii.

Pe lângă impozitele achitate, întreprinderea mai este şi un investitor important. Numai în ultimii ani la fabrică s-au efectuat investiţii totale în valoare de peste 40 milioane lei. „Scopul nostru este nu doar să menţinem fabrica pe linia de plutire, ci şi să o dezvoltăm continuu, mai ales că am rămas una din puţinele întreprinderi de acest fel din Moldova”, susţine directorul întreprinderii.

Astăzi, la Fabrica de tutun din Orhei activează 80 de angajaţi. Unii dintre ei spun că Fabrica le-a oferit posibilitatea să rămână acasă, în Republica Moldova, cu familiile lor, având un loc de lucru decent şi condiţii de muncă destul de bune. Plus că şi utilajul de la Fabrică este modern. Având siguranţa zilei de mâine, aceşti oameni privesc cu mai multă încredere în viitor.

Fabrica de tutun din Orhei ţine în viaţă o ramură care cândva juca un rol de frunte în economia moldovenească şi îşi propune să o revigoreze. Fabrica îşi concentrează activitatea nu doar pe producerea produselor din tutun, ci şi pe parteneriate serioase ce ţintesc dezvoltarea ramurii de producere a tutunului. Privite lucrurile şi din acest punct de vedere, ajungem la concluzia că miza este una cât se poate de serioasă, dacă ne amintim ce reprezenta cândva industria respectivă în Moldova. Astfel, în perioada sovietică (dacă luăm drept referinţă anii 1983-1985) în Moldova se cultiva tutun pe aproximativ 77 mii hectare. În 1975 ponderea producerii de tutun în PIB era de 22,9%. De asemenea, în perioada sovietică implicarea forţei de muncă în producerea tutunului era de 24,3% din totalul persoanelor angajate în câmpul muncii. Desigur, este greu de imaginat acum că se poate de revenit la aceşti indicatori, mai ales că şi statul nu pare interesat de susţinerea ramurii.

Deşi, dacă s-ar reuşi revigorarea ramurii, în rezultat ar avea de câştigat şi statul, care va obţine mai mulţi bani din impozite şi taxe, dar şi oamenii, care vor avea un loc de muncă plătit decent la ei acasă.

Inapoi la arhiva noutaților