[ X ]
[ X ]
[ X ]
Compania Națională de Asigurări în Medicină împlinește 18 ani de la înființare
10 Septembrie

Sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (SAOAM) din Republica Moldova aniversează cincisprezece ani de activitate, iar Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), principalul finanţator al sistemului de sănătate din Republica Moldova, împlinește 18 ani de la înfiinţare, transmite CURENTUL.

Odată cu implementarea, în anul 2004, a SAOAM, domeniul medical a traversat o transformare radicală. Procurarea stabilă şi ritmică de servicii medicale a contribuit an de an la asigurarea finanţării continui a sectorului de sănătate. Astfel, nivelul de acoperire a populaţiei cu asigurare medicală a evoluat de la 63%, în 2004, până la peste 87%, în prezent.

Pe parcursul anilor, au fost majorate spectrul şi volumul de servicii la toate cele şase niveluri de asistenţă medicală, precum şi a fost extinsă lista de medicamente compensate şi a fost fortificată asistenţa medicală primară. Totodată, a crescut numărul de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii pe cord, de cataractă, de protezare de şold şi genunchi.

De asemenea, din fondurile AOAM sunt acoperite şi operaţiile de transplant de organe, ţesuturi şi celule, exoprotezele şi implanturile mamare, protezele individuale şi consumabilele necesare reabilitării chirurgicale şi protetice a pacienţilor cu tumori maligne ale capului, gâtului şi ale aparatului locomotor, operaţiile minim-invazive la copii cu malformaţii cardiace congenitale etc.

Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului, în prezent sunt încheiate contracte cu 442 de instituţii medico-sanitare, de patru ori mai mulţi prestatori faţă de 2004.

Accesul la informaţii privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a fost facilitat în ultimii cinci ani datorită creării Serviciului telefonic INFO CNAM, prin intermediul căruia cetăţenii pot afla rapid despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistem.

Un capitol aparte în activitatea CNAM îl constituie dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu instituţii similare de peste hotare, în special cu Fondul de Asigurări în Medicină (Eesti Haigekassa) din Estonia, de la care a preluat un şir de bune practici în domeniu.

Directorul general al CNAM, Andrei Matei, susţine că reuşitele sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală sunt meritul echipei şi al celor care au stat la baza creării AOAM, al partenerilor de dezvoltare care ne-au susţinut. În acelaşi timp, există mult de lucru în continuare, pentru a obţine noi rezultate. „Trăim în timpul celei de-a patra revoluţii tehnologice, care aduce schimbări esenţiale în toate sectoarele. Activând într-un sistem public de asigurare, trebuie să luăm în calcul tehnologiile moderne din medicină, să pregătim terenul şi să creăm toate precondiţiile pentru asimilarea noilor tehnologii în ţara noastră. Desigur, ele nu pot fi implementate fără o finanţare şi fără o canalizare corectă a resurselor financiare. De aceea, este nevoie să ne schimbăm viziunea, gândirea, să fim deschişi spre aceste schimbări atât la nivel tehnologic, cât şi financiar”, a specificat Andrei Matei în cadrul unei adresări făcute echipei.

Referindu-se la perspectivele şi provocările care stau în faţa companiei, Andrei Matei a subliniat că foarte mult contează cum ajung banii în instituţiile medicale, pentru ce şi pentru cine ajung, şi cum sunt aceştia utilizaţi. „Sarcina noastră este să stabilim cum procurăm în continuare serviciile medicale, cum selectăm prestatorii de servicii şi prin ce instrumente îi vom plăti, astfel ca ei să fie motivaţi să acorde servicii de calitate, utilizând metode moderne de tratament, iar beneficiarii să nu plece în alte ţări pentru aceste servicii”, a menţionat directorul general al CNAM.

Totodată, Andrei Matei a felicitat echipa şi partenerii de dezvoltare ai CNAM cu ocazia aniversării, mulţumindu-le pentru eforturile depuse la crearea şi dezvoltarea asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților