Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei a avut ieri o întrevedere cu reprezentanții companiei chineze Dynavolt, producătoare de dispozitive de stocare a energiei (acumulatoare de energie), condusă de Frank Chen, Director al Centrului internațional de business, privind noi oportunități de investiții în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul acestei întrevederi, Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a prezentat climatul favorabil pentru investiții în Republica Moldova, menționând că companiile chineze pot beneficia de condiții avantajoase oferite de zonele economice libere, precum și modalitățile de implementare a proiectelor comune de cooperare.
Reprezentanții companiei Dynavolt au reiterat interesul de a investi în Republica Moldova ca urmare a celor discutate cu vicepremierul Calmîc în luna mai curent la Beijing, prin deschiderea până în toamna anului 2017 a unei întreprinderi de fabricarea acumulatoarelor, bateriilor modulare flexibile pe bază de litiu de GWh pentru aplicații C & I și vehicule electrice.
Frank Chen, Director al Centrului internațional de business, a menționat că Dynavolt este unul dintre primii producători de electronice inovatoare și flexibile, și dispune de un sistem de management al bateriei foarte eficient și control independent al fiecărei serii de baterii, care vizează aplicații comerciale și industriale de la 30kW până la instalații multi-megawatt. Această combinație oferă experiența necesară în furnizarea serviciilor de asistență la rețea și a sistemului propriu de gestionare a energiei.
Părțile au făcut schimb de opinii privind noile tehnologii și modalitățile de implementare ale acestui proiect în țara noastră, subliniind că va constitui o industrie de energie curată și o garanție pentru creșterea în continuare a competitivității companiilor în domeniul energiei regenerabile, al vehiculelor electrice și al stocării energiei electrice.
Octavian Calmîc, ministrul Economiei a vorbit despre promovarea comerțului internațional prin prisma reformelor inițiate de Guvernului Republicii Moldova și extinderea cooperării comercial-economice cu toate țările. În context a menționat că acest proiect va stimula dezvoltarea tehnologiilor emergente, crearea unui sistem durabil, precum și dezvoltarea cooperării bilaterale reciproc avantajoase și crearea noilor locuri de muncă.
Cristina Pendea