[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comitetul PARE 1+1 a aprobat spre finanțare nerambursabilă încă 27 de cereri
28 Decembrie

Comitetului de Supraveghere al  Programului-pilot de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” pentru anii 2010-2018 a aprobat spre finanțare  nerambursabilă încă 27 de cereri în sumă de 5,01 milioane de lei, care vor contribui la atragerea în economie a  15,68  milioane de lei, transmite CURENTUL.

În 2016 au beneficiat de acces de finanțare nerambursabilă 2 sute de întreprinderi.

Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Iabanji, din totalul cererilor recepționate, 13 afaceri sunt create de lucrătorii migrați, care s-au întors de peste hotare, iar 14 întreprinderi fiind constituite de rudele de gradul I ale migranţilor. ”După locul amplasării, menționăm că întreprinderile sunt localizate în 18 raioane ale republicii, dintre care 15% își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău, iar 85% în mediul rural”, a specificat Iabanji.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 52% din afaceri sunt demarate în  agricultură, 22% din întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor, iar 26 la sută în industria prelucrătoare. Din totalul cererilor aprobate spre finanțare în cadrul ședinței de azi a Comitetului, 12 întreprinderi sunt în faza de lansare (start –up), iar 15 în faza extinderii afacerii.

Făcând o trecere în revistă a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1”, începând cu anul 2010, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că pe tot parcursul anilor de existență acesta prezintă un interes sporit în rândul migranților și rudelor lor, fapt demonstrat și de creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a reveni acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii. ” Până în prezent, prin intermediul Programului PARE 1+1, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 900 întreprinderi, în sumă de 158,77 milioane lei, suma totală a investițiilor planificate în economie constituind peste 524 milioane lei”, a accentuat Ministrul Economiei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților