[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comitetul interministerial în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării – în ședință. Ce s-a discutat și ce s-a decis
11 Decembrie

Comitetul interministerial în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (CIDMD), format din reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale (APC) și parteneri de dezvoltare ai Cancelariei de Stat s-au întrunit într-o nouă ședință de lucru, transmite CURENTUL.

În debutul ședinței s-a menționat despre necesitatea implicării instituțiilor statului în promovarea imaginii înotătorului Ion Lazarenco Tiron, reprezentant al diasporei Republicii Moldova din Irlanda, care este nominalizat la premiul Nobel pentru Pace 2019.

Pe durata ședinței au fost prezentate informații privind activitățile realizate în acest an, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, în faza a II-a, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora.

În cadrul acestui proiect, în perioada septembrie 2017 – 31 decembrie 2018, au fost susținute următoarele activități, precum consolidarea capacitaților la nivel BRD, APC și APL în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). La nivel central a fost instituit CIDMD, actualizat grupul tehnic de lucru, iar la nivel local au fost organizate instruiri în diverse regiuni ale Republicii Moldova și, de asemenea, au fost instituite comitete locale în domeniul DMD și desemnate cca 400 puncte focale.

O altă activitate remarcabilă a constituit sporirea eficienței și durabilității programelor „Diaspora Engagement Hub” (DEH). În contextul dat au fost implementate cu succes 16 proiecte DEH – inițiative ale diasporei Republicii Moldova, în cadrul subprogramelor Abilitatea femeilor în diasporă, Reîntoarcerea profesională a diasporei și Parteneriate tematice regionale.

Tot în cadrul acestui proiect s-a contribuit la dezvoltarea noilor programe destinate stimulării turismului în colaborare cu agențiile și asociațiile de turism, precum și la dezvoltarea cadrului instituțional cu privire la reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare și anume a fost elaborat Ghidul pentru (re)integrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare și tradus în l. rusă, conținutul căruia a fost prezentat astăzi membrilor CIDMD. De asemenea au fost elaborate materiale informative și promoționale, care, ulterior, au fost distribuite în diasporă, consulate, ambasade, etc.

Reprezentanții proiectului „Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova” (DOMDE), finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD) și Facilitatea Parteneriatului de Mobilitate (MPF), implementat de Cancelariei de Stat în parteneriat cu Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia și Agenția Veneto Lavoro, au prezentat rezultatele acțiunilor întreprinse până la etapa actuală.

La finalul evenimentului, participanții au venit cu propuneri referitor la subiectele care urmează a fi incluse în agendă pentru următoarea ședință a CIDMD. Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recomandat BRD-ului să evalueze și să prezinte rezultatele implementării planului de acțiuni pentru reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare în anul 2018. Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a sugerat să fie pus în discuție mecanismul de incluziune a copiilor în sistemul educațional și să se analizeze curriculum de studiere a limbii române de către copiii din diasporă. Un alt subiect important propus de Biroul de Migrație și Azil a vizat problema integrării familiilor mixte și a persoanelor reîntoarse prin intermediul acordurilor de readmisie.

Comitetul interministerial este format din câte un reprezentant cu funcție de conducere din ministere și un director general adjunct din cadrul agențiilor, și se întrunește semestrial sau ori de câte ori este necesar, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 725/08.09.2017cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților