[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comisia Pre-Vetting a prezentat ultimele decizii privind evaluarea candidaților non-judecători la CSM
25 August

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea celui de-al doilea grup de candidați non-judecători înaintați de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior la Magistraturii (CSM) și a transmis ultimele decizii. Potrivit Comisiei, candidatul Leonid Chirtoacă întrunește criteriile de integritate și promovează evaluarea. Candidatul Nicolae Agachi nu întrunește criteriile de integritate și respectiv, nu promovează evaluarea. Detaliile despre rezultatul evaluării se conțin în deciziile motivate, care vor fi făcute publice doar cu acordul candidaților.

Prin urmare, cei doi candidați urmează să notifice Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor, în 48 de ore. În lipsa notificării, deciziile vor fi plasate pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză. Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, orice decizie poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în 5 zile din data recepționării.

Din cei nouă candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista transmisă Comisiei de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, pe 5 mai 2023, opt au trecut prin procesul complet de evaluare a integrității pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM, iar unul s-a retras din concurs, nepromovând evaluarea. Urmare a verificărilor celor opt candidați rămași în concurs, șase au promovat evaluarea, iar doi candidați nu au promovat evaluarea, în sensul în care nu au corespund criteriilor de integritate financiară și etică.

Inapoi la arhiva noutaților